Реклама / Ads
7| 4667 |21.08.2008 НОВИНИ

Млекопроизводителите блокираха Шипка

.
Млекопроизводители от цялата страна се събраха на протест на връх Шипка. Те изразяват своя протест срещу политиката на правителството за това, че не са изплатени субсидиите.
 

Протестиращите настояват да им бъдат изплатени по 20 стотинки за всеки литър краве мляко за април, май, юни и юли. Защото досега в сметките им е постъпила субсидия само за месец март. Срокът, който фермерите бяха дали, изтече снощи и за това те днес протестират. От стачния комитет заявиха, че, ако исканията им не бъдат изпълнени, и в следващите дни протестите ще продължат.

Протестиращите са подкрепени и от птицевъдите.

На върха има засилено присъствие на служители на реда от габровската и казанлъшката полиция, както и жандармерия. Те са получили разрешение от кмета на община Габрово за осъществяване на протестните си действия, но не и блокиране на републикански път. 

Председателят на Сдружението на млекопроизводителите – Стара Загора Танчо Колев каза: „Няма нищо изпълнено. Очакваме разбиране от правителството. Тук сме се събрали всички работещи в тази страна, а не мафия. Решихме да е на връх Шипка като пресечна точка на преминаващите от цялата страна. Ние сме тук да отбраняваме работещите в България, а не мафията. Така, както Шипка се е борила за България, така и ние ще се борим за всички работещи в тази страна. Всички хора трябва да мислят и работят по европейски. На етикетите на всички кофички с кисело мляко трябва да пише, че няма мляко, а всичко е химия. Сиренето и кашкавалът също”.

Млекопроизводители от Румъния и Гърция ще се включат също в днешния протест на фермрите на прохода Шипка. От Румъния се очаква да пристигнат около 40-50 души, а от Гърция само един автомобил с млекопроизводители.

Млекопреработвателите обаче са разграничиха от действията на млекопроизводителите и заявиха, че няма да ги подкрепят на протеста на прохода Шипка. Председателят на Националния млечен борд Димитър Зоров пък бе категоричен, че не бива да бъде подклаждана война между производителите и преработвателите на мляко. Вчера председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите Михаил Тачев се срещна с вътрешия министър Михаил Миков, където заяви, че неговата асоциация няма да подкрепи протеста на млекопроизводителите. Тачев каза още, че асоциацията се различава от мнението на „групата на Зоров”. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5818 |21.08.2008 "Орден на костенурката“ получава С. Станишев от бургазлии . 18| 9671 |21.08.2008 Майката на Мануела Горсова и Албена Денкова - истинските жертви . 0| 6805 |21.08.2008 Българката Антоанета Станимирова загина в самолетната катастрофа в Мадрид . 2| 5573 |21.08.2008 Държавата остава без ток до месец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads