Реклама / Ads
19| 3130 |16.08.2023 НОВИНИ

Мними журналисти с фалшиви документи: Международният отзвук след заловените български шпиони

.
За журналисти се представяли тримата българи, арестувани от властите във Великобритания по обвинения в шпионаж в полза на Русия, пишат медиите на Острова. Заедно с Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са задържани още двама души още през февруари, които са били пуснати под гаранция.
 

Тримата ни сънародници са обвинени в притежание фалшиви документа за самоличност. Британски медии пишат, че те са притежавали поне 19 фалшиви документа без ясни намерения, сред които лични карти, паспорти и документи от Великобритания, България, Италия, Испания, Франция, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

 

В жилищата им са били намерени и фалшиви прескарти от американски медии, както и маркови дрехи от каналите Discovery и National Geographic.

 

Вчера стана ясно, че сънародниците ни са попаднали под радарите след сигнал на разследващия журналист от "Белингкат" Христо Грозев, които са поръчвали на хора в България да наблюдават дейността му. Според събраните данни, публикувани в Би Би Си, и тримата работят за руските секретни части.

 

В биографията си Орлин Русев посочва, че е работил като съветник към българското Министерство на енергетиката. Няколко месеца между 2008-2009 г. Русев е бил част от Българския енергиен холдинг. От прокуратурата казаха, че има данни за извършвана експертна дейност от страна на Орлин Русев в Министерството на енергетиката до 2009 г., когато той е заминал за Лондон.

 

Твърди се още, че тримата българи са наблюдавали обекти в Лондон, Германия и Черна гора, а групата се е ръководила от самия Русев от къща за гости в Норфолк. Следователите са открили в стаята му оборудване за изготвяне на фалшиви документи.

 

Обвиняемите последно се явиха в Централния наказателен съд в Лондон на 31 юли и бяха задържани под стража. Според агенция Foresight News те ще се явят в съда на 28 септември, а процесът се очаква през януари следващата година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5841 |15.08.2023 БНБ отчита масови фалшиви петдесетолевки . 3| 2876 |11.08.2023 Темида реши: ”Задържане под стража” за тартора на мнимите инвалиди, просещи в Бургас и Равда . 13| 3740 |11.08.2023 Лидерът на ”Боец” доказа с документи, че е незаконно подслушван. Подслушвани са политици, дипломати, журналисти /видео/ . 1| 2638 |10.08.2023 Полицията задържа тартор на мними инвалиди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads