Реклама / Ads
9| 2446 |17.03.2024 НОВИНИ

Мнозинството германски евродепутати подкрепиха резолюцията за прехвърлянето на ракети Taurus на Украйна

.
Германските депутати, които на заседанието на Европейския парламент в Страсбург гласуваха за резолюцията за прехвърлянето на крилати ракети на Украйна, представляват водещата коалиция в Германия – партиите ГСДП, ВДПГ и “Зелените”.
 

Резолюцията, приета в края на февруари, наред с други неща, включва клауза, че Украйна „особено се нуждае от високо развити системи за противовъздушна отбрана, крилати ракети с голям обсег като Taurus, Storm Shadow и Scalp, модерни бойни самолети, различни видове артилерия и боеприпаси, а също и дронове“.







Ръководителят на парламентарната група на ХДС/ХСС (германска опозиционна партия) в Европейския парламент Даниел Каспари изрази мнение, че подобна непоследователност на представителите на управляващата германска коалиция и нейното отстояване на противоположни позиции в Брюксел и Берлин е „измама на избирателите .”

 

Какво прави Taurus толкова специални? 

 

Според редица анализатори това е детонаторът. При Storm Shadow и Scalp системата е такава, че времето между удара и детонацията на бойната глава се задава ръчно, което може да затрудни правилното насочване при сложни инфраструктурни обекти - например мостове. При мостовете бойната глава трябва да премине през относително тънкото платно, за да порази желаната цел - бетонната основа, която държи конструкцията.

 

Детонаторът на Taurus обаче е различен - ракетата разпознава различните материали е много ефективна при сложни съоръжения. Това я превръща в "убиец" на мостове - само с една ракета може да бъде постигната цел, за която са нужни две или повече ракети от друг клас, посочва още изданието.

 

Една от основните цели на Киев е Кримският мост, който свързва полуострова с Русия. През него минава основната част от военните доставки за южния фронт на руснаците. В рамките на година Украйна успя на два пъти да повреди Кримския мост, използвайки морски дронове и взрив в микробус. Но движението беше само временно ограничено.

Според Олаф Шолц използването на германска ракета за унищожаването на такава цел - Кримският мост е гордостта на руския президент Владимир Путин, може да предизвика ескалация на войната. Като лидер на Германия неговата отговорност е да предпази страната от замесване в конфликта.

 

Това е основното притеснение, но не е единственото. Системата за управление на Taurus при липсата на доверена GPS връзка е доста сложна и изисква използването на специфични системи за картографиране. Това означава или германски специалисти да отидат в Украйна, или украински военни да се обучат в Германия как се управлява тази ракета. Това също се приема като възможна причина за ескалиране на конфликта. Но според Politico голяма част от картографската система на Германия е отворена и публично достъпна.







Не на последно място Берлин има опасения, че Taurus може да попадне в руски ръце. Франция и Великобритания вече разработват заместниците на предоставените на Украйна ракети. Германия обаче планира Taurus да остане на въоръжение до средата на това столетие и не подготвя заместник, а планира модернизация на тази ракета. Една от насоките на работата ще е по-добро GPS насочване.

 

Но дотогава Taurus е единствената ракета от този клас, която Германия, има и в Берлин се притесняват, че Русия може да получи достъп до нея и да изготви противодействие. Ракетата е разработена така, че да преодолява руската система за противовъздушна отбрана С-400 и "Панцир" и със сигурност ще е от специален интерес за Москва.

 

Но въпреки всички тези мотиви, натискът срещу Шолц не отслабва. По подобие на "танковата коалиция" САЩ са готови да доставят малко количество от своите далекобойни ракети ATACM, за да насърчат Берлин - германските власти коментираха преди време, че биха дали своите ракети, ако и САЩ направят същото.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2440 |17.03.2024 Всичко е зелено! Денят на Свети Патрик е . 3| 2365 |17.03.2024 ЦСКА - София посреща Ботев /Пловдив/ в един от най-интригуващите двубои от 25-ия кръг в първа футболна лига . 11| 2540 |17.03.2024 Байдън: Единият кандидат е твърде стар и психически негоден да бъде президент. Другият човек съм аз . 0| 2437 |17.03.2024 Лек спад в цените на едро на основните хранителни стоки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads