Реклама / Ads
16| 5555 |04.08.2011 НОВИНИ

Мобилни оператори: Цените ни са сред най-ниските в Европа

.
Недопустимо било някой да предлага на Комисията за регулиране на съобщенията на какви цени да са разговорите.
 

В доклад на ЕК се посочва, че в България, Кипър и Литва се предлагат най-евтините разговори в мобилната мрежа
, заяви по БТВ Искра Кусева, директор на „Взаимоотношения с оператори и регулации" в МТел. Мнението и беше потвърдено и от Ясен Груев, представител на Глобул. Дискусията по темата беше провокирана след изказване на еврокомисар Нели Крус, че Брюксел ще изпрати препоръки и предписания към Комисията за регулиране на съобщенията.

Според председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков г-жа Крус никога не е казвала това, което се твърди в медиите в България. "Има официално писмо, което може да се прочете, в което тя обяснява какви са принципите, какви принципи спазва ЕК, какви са нейните отношения с националните регулатори. В случай, че в България не се съобразим с препоръките от ЕК може да се направят нови препоръки. Това обаче е в бъдеще неопределено време", заяви Веселин Божков. "Ние работим перфектно с ЕК. Досега сме направили 12 пазарни анализа, а един пазарен анализ се прави за 6 до 24 месеца".

Веселин Божков обясни, че преди в България е било много по-скъпо, но за последните две години, Комисията за регулиране на съобщенията е намалила цените от 38 стотинки на 13 стотинки, което е три пъти по-ниска цена.

"Когато започнахме свалянето на цените, наша отправна точка беше достигането на средната европейска цена, която тогава беше 7,1 евро цента. Така ние ги свалихме под средноевропейската. В момента изготвяме нов пазарен анализ. Преди да оглавя тази комисия, пазарни анализи в България не са правени. огава България беше с най-високи цени – три пъти по-високи от средноевропейските. Сега сме в един приличен порядък", категоричен е председателят на Комисията за регулиране на съобщенията. "В момента правим сравнителен анализ и на базата на бенчмарк подхода за нас отправна точка ще бъде достигнатата в момента средноевропейска цена".

"По нашето законодателство пазарни анализи се извършват от 2007 година. Въпросът е, че дотогава цените за терминиране в мрежата бяха под средноевропейските, без да е имало такива пазарни анализи", смята Искра Кусева. "Не може да сме с най-високи цени след като има ясни признаци, че конкуренцията расте и цените падат", категоричен беше и представителят на Глобул.

Според Емил Рангелов от Виваком обаче цените са високи.

"Ние през всичките тези години сме за намаляването на цените. Един фиксиран абонат, за да може да говори евтино към мобилен абонат, ще му е много по-евтино да си вземе мобилен телефон. По този начин домашните абонати са принудени да си купуват мобилни телефони. Обратното не се случва", обясни Емил Рангелов. "По този начин абонатите ни намаляват драстично. Ние предложихме в Комисията цената да бъде 3,5 евро цента (цени на едро) от началото на следващата година".

Според Веселин Божков обаче е недопустимо някой да предлага на Комисията за регулиране на съобщенията какви цени да са разговорите. "При определянето на цените Комисията прави научен анализ, на базата на който казваме дали те са допустими или не", категоричен е Веселин Божков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5829 |04.08.2011 Лукойл черпи, цените падат . 4| 5182 |01.08.2011 Захар и олио неприлично надуха цените си . 12| 5120 |22.07.2011 Протести срещу скрапа и цените на горивата . 11| 4921 |18.07.2011 Цените на горивата продължават да скачат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads