Реклама / Ads
6| 5919 |12.08.2019 НОВИНИ

Мохамед Халаф предрича неочаквана война САЩ-Иран

.
Мохамед Халаф
„Новите стратегии на САЩ и на Иран в междудържавните им отношения може да доведат до неочаквана война“. Това каза Мохамед Халаф, анализатор и познавач на Близкия изток, по повод изострените взаимоотношения между двете страни. Иран показа нова ПРО, която може да прихване дронове и ракети с радиус на действие 400 км.
 

Натискът от САЩ не закъсня и те обвиниха страната в дестабилизация на района, доопълни той пред БНР.

 

„Ситуацията е опасна заради ходовете и позициите на двете сили. Има промяна в политиката на Иран и това се забелязва в последните 4-5 седмици. От две седмици се вижда и промяна в стратегията на САЩ. Иран променя правилата на играта, защото знае как да влияе върху Запада и САЩ – чрез атомното споразумение и чрез създаването на условия за високо напрежение в региона“. Според Халаф Иран изпраща послание към Европа, като започва периодично да напуска параметрите на споразумението и започва да обогатява с повече стойности уран.

 

„Европейците се притеснени. Но това е послание и към Израел. Израелците са най-уязвими по отношение на атомната програма на Иран. По повод промяната на стратегията на САЩ – американците преминаха от военната заплаха до демонстрация на методи за създаване на военна атака срещу ирански позиции. Това започва с опитите на държавния секретар да създаде военна морска сила, която да охранява петролните кораби в Ормузкия залив“, посочи още той.

 

„Досега политиката на Иран беше - добре, ще търпим американските санкции, ще опитваме да създадем напрежение, но ще чакаме изборите в САЩ“, допълни Мохамед Халаф и подчерта, че иранците са в тежко икономическо положение – в страната има ръст на безработицата, а цените на стоките се увеличават: „Преди санкциите Иран изнасяха по около 2,5 млн. барела петрол на ден, сега около 300 000. Иранците осъзнават, че Доналд Тръмп цели създаване на социален и политически бунт, който да доведе до сваляне на режима. Но това няма да бъде лесно, защото събитията ще бъдат по-кървави дори от тези в Арабската пролет“.

 

По думите на анализатора Европа няма единна адекватна политика по отношение на Иран и е безсилна пред американските методи и санкции срещу Иран.

 

„Европа вече предпочита бизнеса със САЩ вместо този с Иран… Иран са заплашвали, че ще наводнят европейските пазари с наркотици, тъй като ще спират операциите срещу трафикантите на афганистански опиум, който минава през Иран към Европа. Това застрашава много европейската вътрешна сигурност. Иран могат да засилят натиска над Европа и чрез опити за дестабилизация на европейските столици чрез атентати срещу ирански дисиденти, както се случи миналата година във Франция, когато службите осуетиха такъв атентат. Опит за такъв атентат имаше и в Дания. Това показва безсилието на Европа в този конфликт“, коментира Халаф.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3885 |18.06.2019 „Амнести интърнешънъл” поиска независимо разследване на смъртта на Мохамед Морси . 3| 3806 |29.11.2018 Борисов посети мавзолея „Мохамед V“ в Мароко . 4| 4107 |30.10.2018 Марешки предрича бъдеща коалиция БСП-ДПС-ВМРО след скандала в ДАБЧ . 2| 4177 |06.09.2018 Кметът на Пловдив: Не мога да предричам какво ще се случи с управлението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads