Реклама / Ads
1| 4379 |15.07.2008 НОВИНИ

Може да се наложи да върнем 6,8 млн. евро по ФАР

.
Парите са усвоени за строителството на пътя от Разлог до Гоце Делчев и за втората тръба на обходния маршрут на Дупница. По първия проект са усвоени 3,5 млн. евро, а по втория парите от ЕС са 3,3 млн. евро.
 

Възможно е България да върне на Европейската комисия около 6,8 млн. евро за 2 проекта по ФАР, каза зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев на пресконференция в МРРБ, съобщи Dnes.bg.

Парите са усвоени за строителството на пътя от Разлог до Гоце Делчев и за втората тръба на обходния маршрут на Дупница.

Първият проект е изпълнен на 40% и по него са усвоени 3,5 млн. евро.

Вторият е завършен на 92% и европейското финансиране за него е 3,3 млн. евро.
За първия проект Ковачев каза, че предстои да се обяви нова обществена поръчка, след като договорът с гръцката фирма „Продефтики“ е бил едностранно разтрогнат. В Арбитражния съд в Париж България ще си търси правата срещу изпълнителя на този обект.

По втория обект България се надява да й бъдат признати разходите, заради възникналите форсмажорни обстоятелства - свлачище, поради които има забавяне на проекта. За тези извънредни обстоятелства Европейската комисия вече е информирана, каза Ковачев, цитиран от БТА.
Според доклад на Кей Пи Ем Джи, основан на публикации в пресата, по два проекта по ФАР има съмнение за потенциална опасност от възникване на конфликт на интереси. Става дума за изграждането на обходен път край Малко Търново и изграждането на пътя Соколовци-Смолян-Средногорци. 

euro8.jpg  снимки Вяра Йовева

Ковачев съобщи, че предстои да се предприемат стъпки за разваляне на договор с чешкия изпълнител на обходен път при Малко Търново и на граничния пункт в района, защото по обектите са направени досега едва 5 - 7 на сто от дейностите, а е трябвало на този етап да има поне 40 -50 на сто от проекта. Освен това има и нарушения на законодателството от страна на изпълнителя, каза Ковачев.
Има вероятност аналогични действия да последват и към гръцка фирма, изпълнител на пътя Соколовци-Смолян-Средногорци, като на фирмата е отправено последно предупреждение, защото процентът на изпълнените дейности е много малък. Вероятно ще се търси нов изпълнител, допълни Ковачев.

Той изрази надежда до месец, месец и половина да отпаднат всички факти и обстоятелства, които са дали повод на националния ръководител да замрази финансирането на десетте проекта по линия на програма ФАР и средствата да бъдат отблокирани. Това ще стане и след подготовката на доклад на Кей Пи Ем Джи, който ще бъде възложен от министъра на финансите, каза Ковачев. Докладът трябва да е готов до средата на август и с него ще се проверяват действията на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" и на изпълнителна агенция ФАР към министерството по изпълнението на спрените проекти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4730 |15.07.2008 Меглена Кунева отстоява онлайн правата на потребителите в Сиатъл . 0| 5734 |15.07.2008 Разкриха 10 тона спиртни напитки без бандерол в "Дюни" . 0| 4426 |15.07.2008 Хотелски апартамент в Несебър обгазен . 0| 4846 |15.07.2008 Хотелски апартамент в Несебър обгазен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads