Реклама / Ads
3| 6913 |12.12.2012 НОВИНИ

Морени на Витоша станали ски писти

.
Морени и пасища на Витоша са били превърнати на кадастралните карти в ски писти. Това е станало след последните поправки в Закона за горите.
 

Отговорен за случилото се е началникът на отдел "Промяна на предназначението, вещни права и разпореждане с горски територии" в Изпълнителната агенция по горите Георги Котарев, който е отстранен от длъжност. Котарев е уволнен вчера, уточни министърът на земеделието Мирослав Найденов, съобщава bTV. През отдела минават повечето преписки и излизат становищата, а причината за уволнението на чиновника било цялостното напрежение около работата на отдела.

Според природозащитниците промяната в начина на ползване на морените не е нужна за осъществяването на ски сезона на Витоша, но би могла да доведе до две наказателни процедури за България. Екоактивистите представиха становището си днес на среща с премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Мирослав Найденов.

На срещата са били обсъждани четири теми, сред които и промяната в картата на възстановената собственост на Витоша.

Министър Найденов заяви, че е разпоредил проверка и ако направените промени в начина на ползване на морените и пасищата са неправилни, както твърдят еколозите, те ще бъдат анулирани.

Междувременно Министерският съвет прие днес наредбата, по която ще се определят наемите на земите от горския фонд за ски писти. Нормативният акт ще бъде обнародван в петък и в събота ски сезонът на Витоша ще бъде открит за всички, обеща Найденов.

По-късно следобед земеделският министър има среща с управата "Витоша ски", за да уреди споровете за отдаването под наем на трасета между големия концесионер и по-малките обекти от сдружението "Витоша ски и сноуборд училища". "Малки ски училища трябва да има", категоричен бе министърът пред журналисти.

Вчера сдружението "Витошки ски и сноуборд училища" алармира с писмо до президента и министър-председателя, че в навечерието на новия зимен сезон 2012/2013 г. на Витоша трасетата все още не са отдадени под наем.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5780 |10.12.2012 Мирослав Найденов открива ски сезона на Витоша този уикенд . 19| 5704 |05.12.2012 От СДС останали само 3-те букви . 9| 5386 |07.11.2012 М. Найденов: Ски сезон на Витоша ще има, но без влекове . 2| 5413 |10.10.2012 Пожарът на Витоша надхитри огнеборците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads