Реклама / Ads
2| 4224 |10.02.2015 НОВИНИ

Москов: От догодина направленията ще станат част от електронното здравно досие на пациента

.
Петър Москов
От догодина направленията ще станат част от електронното здравно досие на всеки пациент. Това обясни здравният министър Петър Москов на дискусия за неотложните реформи в сектора.
 

По думите му, цитирани от БНР,  достъпът до системата не може да бъде безконтролен, но ще бъде максимално доближен до нуждите на всеки отделен гражданин:

 

С наличието на вашата индивидуална електронна здравна карта, вие спрямо собствените си медицински потребности ще имате кодирани вътре в собствения си доболничен пакет брой изследвания, брой направления. Вие ще бъдете приносители на това си право и ще бъде съобразено с наистина реалното ви здравно досие и с реалните ви потребности. На базата на това вие  ще носите правото си на тези специализирани изследвания. Вашият лекар само ще преценява медицинската необходимост да го ползвате в момента, т.е. възможността няма направление ще престане да съществува.

До края на месеца Министерски съвет трябва да одобри предложението за създаване на електронна платформа за лекарствени търгове, съобщи още здравният министър. Платформата е част от цялоствната концепция за електронно управление. Тя предвижда нов механизъм за закупуване на лекарства от лечебните заведения, който би трябвало да намали разходите на болниците с до една пета. Според Москов платформата трябва да е факт до края на пролетта:

 

Това означава много ясна, видима, прозрачна за всички играчи в сектора платформа, на която те да се състезават. 90% от доставките в българските болници  се осъществяват от 4 фирми, а има 200 регистрирани. През този търг правим следното – не  е нужно да си другарче на директора на болницата, защото има ясен списък на фирмите, които могат да търгуват с медикаменти, има ясен списък на медикаменти, които могат да бъдат търгувани и има ясен краен брой лечебни заведения, които могат да образуват тези търгове по тяхно желание. Където тази система е въведена, тя водо до това, че същото качество на медикаментите в болниците бива закупувано за 20% по-ниска цена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4649 |08.02.2015 Москов: До 2020-та г. ще приключи реформата на Спешната помощ . 3| 4541 |07.02.2015 Москов: Направленията за преглед при специалист отпадат . 44| 13008 |04.02.2015 Проф. Константинов: 2015 г. ще бъдем удавени, догодина ще е още по-зле . 11| 4849 |29.01.2015 Москов: Ако състояние търпи отлагане, ще чака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads