Реклама / Ads
2| 2703 |16.06.2023 НОВИНИ

МОСВ и министерство на туризма уверяват: Няма данни за замърсяването на Черно море

.
Към момента няма опасност от замърсяване в Черно море. Това уверяват от Министерството на туризма и МОСВ, след като здравният министър на Украйна Виктор Ляшко алармира в интервю пред BBC, че водата на р. Днепър е замърсена 28 000 пъти над нормата.
 

В отговор на въпрос на ФрогНюз от Министерството на околната среда и водите заявиха, че към този момент няма информация за замърсявания. 

 

"Мониторингът се извършва по най-високи и модерни европейски стандарти. Данните показват, че в следващите 10 дни няма абсолютно никаква опасност и вероятност замърсяване да достигне румънската граница и Дунав. Реката служи като естествен филтър, който би могъл да изтласка потенциалното замърсяване и да го върне обратно", посочи министърът на туризма Зарица Динкова във Варна, цитирана от Българската национална телевизия. 

 

По думите ѝ прогнозата е изключително положителна за здравето на българските граждани и развитието на туристическия сезон, като няма необходимост от паника.


"При необходимост измерванията могат да бъдат извършвани ежедневно. Мерки ще бъдат взети", допълни Зарица Динкова и отрече твърденията за спад в резервациите.


За момента няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море след разлива на язовир "Нова Каховка" в Украйна, съобщи вчера министър Динкова при представянето в ресорната парламентарна комисия на екипа си и приоритетите в работата на ведомството.

 

Заради наводненията в Украйна след взрива на стената на яз. “Нова Каховка” и унищожаването на Каховската ВЕЦ къпането, пиенето на водата, поенето на добитък в Украйна е забранено. Лечебните заведения извършват извънредна дезинфекция, за да се избегнат болести като хепатит, холера. Ляшко се надява, че епидемични взривове могат да бъдат избегнати, ако се спазват санитарните стандарти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2589 |15.06.2023 МОСВ следи за потенциални екощети от ”Нова Каховка” чрез три нови пункта по Черноморието ни . 6| 2696 |12.06.2023 Бившият зам.-министър Н. Янков: Забаламосват ни с приказки за 3% дефицит! За какво ще се харчат парите . 0| 2611 |02.06.2023 Ползвани ли са пари от Сребърния фонд от служебното правителство? Министерството на финансите отрича . 2| 2842 |01.06.2023 Американското правосъдно министерство заплашва Тръмп с уличителни записи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads