Реклама / Ads
25| 5934 |20.05.2014 НОВИНИ

Мотивите за костинбродската афера - неизвестни

.
Костинбродските бюлетини бяха охранявани строго Източник: Булфото
Прокуратурата не успя да отговори на въпроса каква е била причината да се напечатат допълнително над 350 хил. бюлетини за миналогодишния парламентарен вот.
 

Това става ясно от обвинителния акт срещу бившия главен секретар на МС Росен Желязков, който Софийската градска прокуратура е внесла в съда.

В обвинителния акт за костинбродската афера се посочва, че Желязков, който е единственият обвиняем, е извършил длъжностно престъпление, като не е упражнил контрол върху двама свои подчинени. Те са отговаряли за организацията на изборите, включително и печатането на документите.

Прокуратурата смята, че бившият главен секретар е проявил немарливост, за да набави облага за собственика на печатница "Мултипринт" Йордан Бончев, който е общински съветник от ГЕРБ в Костинброд. Въпросната облага се изразява в "спестени организационни и производствени дейности" в процеса на печат. Разследващите смятат, че престъплението е извършено умишлено и Желязков е съзнавал, че постъпките му могат да доведат до вредни последици. Но никъде не се посочва какъв е бил мотивът, нито пък ползата за самия главен секретар.

Това е втори опит на прокуратурата да вкара делото в съда. То вече бе прекратено веднъж от съдия Ани Захариева. В мотивите си тя заяви, че разследващите не са посочили с каква цел е действал Желязков. Решението й бе потвърдено и от Апелативния съд, пише в. Сега.

По въпроса, с каква цел са надпечатани 350 хил. бюлетини, прокуратурата също мълчи. Отбелязано е само, че това се е случило, описано е и състоянието на тези документи - нарязани и сгънати, т.е. готови за гласуване са били 161 955 бюлетини, а 234 120 бр. са били ненарязани и негодни. 62 420 бюлетини са смачкани и скъсани, а 59 292 напълно негодни, бледи и нечетливо напечатани.

"Надпечатването, липсата на строг контрол, неправилното съхранение на бюлетините и изнасянето на част от тях след датата на изпълнение на договора се дължи на неизпълнението на служебните задължения и неупражнения контрол от страна на Желязков", констатира наблюдаващият прокурор Нина Кирилова.

От прокуратурата отбелязват също, че договорът между МС и фирмата е сключен само 11 дни преди крайния срок за напечатването на бюлетините, предназначени за гласуване в България, и само ден преди срока за изработка на тези за чужбина.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5243 |15.05.2014 Криминален психолог разясни мотивите човек да убива . 79| 17241 |14.05.2014 Сензация! Г. Марков убит за любовна афера с Л. Живкова . 27| 6446 |28.02.2014 Мая Манолова: Мотивите на президента са слаби и беззъби . 20| 6176 |28.02.2014 Плевнелиев обяви мотивите си за ветото на Изборния кодекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads