Реклама / Ads
16| 5139 |31.08.2023 НОВИНИ

МРРБ сигнализира ДАНС: Изходният код за ТОЛ системата е изчезнал

.
Изходният код за ТОЛ системата е изчезнал. Това се посочва в сигнал на Министерството на регионалното развитие и благоустройството до ДАНС.
 

Доклад на АПИ показва, че изходният код не е наличен в пътната агенция и няма информация нито къде е, нито от кого се съхранява. Министър Андрей Цеков е поискал съдействие от агенцията за проверка, тъй като Националната тол система е част от националната сигурност на страната.

 

“ТОЛ системата, за която държавата е платила 180 млн. лв. и която трябва да бъде както софтуерно, така и хардуерно собственост на българската държава, на практика не се контролира в момента от държавата“, подчерта регионалният министър.

 

Достъп до системата към момента има единствено нейният разработчик, въпреки че изходните кодове се предоставят на АПИ. Вътрешната проверка в АПИ е установила, че изходният код е предаден от изпълнителя на възложителя с приемо-предавателни протоколи на CD диск и USB преносима флаш памет, съответно през 2018 г. и 2019 г. Първоначално изпълнителят е предал на АПИ ключа за електронната система за винетките, а на следващата година – и този за тол таксите. В момента обаче те не са налични в АПИ. 

 

В този период председатели на Управителния съвет на АПИ са били двама души. През 2018 г. назначен е бил инж. Светослав Глосов, а през 2019 началник става Георги Терзийски. Терзийски бе назначен без никакъв опит в пътното строителство, след като пътната агенция беше близо един месец без ръководство.

 

Именно хаосът с електронните винетки стана причина тогавашният премиер Бойко Борисов да поиска оставките първо на началникът на Националното тол управление Антон Антонов и членът на управителния съвет на АПИ Веселин Давидов, а малко след тях и на председателят на Управителния съвет на АПИ Светослав Глосов. Терзийски бе назначен от тогавашната регионална министърка в кабинета на ГЕРБ Петя Аврамова.

През 2019 г. тогавашният шеф на АПИ Георги Терзийски получава "ключа" на тол системата от "КАПШ”. Именно тогава е станало последното предаване на кодовете.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2630 |22.08.2023 МРРБ и АПИ изготвят график за обследване на магистралите и скоростните пътища в страната . 3| 2592 |25.07.2023 МРРБ представя новите правила, по които ще се възлагат обществени поръчки в следващите 4 години . 2| 3073 |19.07.2023 Пари за пътища има, емисари бранят комисионните си с кални атаки срещу новите МРРБ и АПИ . 2| 2798 |15.07.2023 Успех без протести: Предвижда се увеличение на заплатите за работещите в структурите на МРРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads