Реклама / Ads
13| 8975 |09.06.2015 НОВИНИ

В МВР назначиха втория ешелон на ДПС

.
В МВР назначиха втория ешалон на ДПС. Полицейските началници, чиято звезда изгря по време на управлението на премиера Плавен Орешарски, сега са заели ключови позиции в системата за сигурност, показват сигнали на служители от системата до Фрог нюз.
 
Главният секретар на вътрешното ведомство Георги Костов даде всичко от себе си като шеф на ОДМВР-Благоевград, за да защити областния управител на града Муса Палев. В средата на 2013 г. жителите на града не искаха да допуснат Палев в сградата в знак на протест, че не искат ДПС да слага ръка върху управлението на областта. По време на сблъсъците Георги Костов застана лично пред Палев и показа на хората, че ще минат само през трупа му. Малко след това той беше пратен да оглави полицейската служба в Бургас, която се счита за доста по-апетитно и стратегическо място от предишното. В средите на полицаите се коментира и физическото нападение над Костов, преди да стане директор на благоевградските ченгета. Униформените са твърде противоречиви за повода, предизвикал побоя. Според едни става дума за поети и неизпълнени ангажименти. Според други се касае за засегнати интереси.

Твърди се, че след идването на ГЕРБ на власт, лобисти от кръга КОЙ-бизнесмени и бивши полицейски шефове, са настояли Костов да стане полицай №1. Идването му на поста бележи край на ерата, в която служители на ДАНС, повсеместно бяха назначавани в МВР. За сметка на това настана възраждане на кадрите от СДВР, където самият Георги Костов е служил дълги години. Едно от неговите предложения е и бившият шеф на първо районно в столицата Даниел Пашов и неговият заместник Никола Панчев да поемат дирекцията във Варна. От тук започна и първият скандал с новите назначения във ведомството. „Господари на ефира“ разкриха, че двамата са замесени в скандал, при който обвинената Александра Стоилова е станала жертва на полицейска инсценировка. Вместо да бъдат наказани, обаче те останали в системата и дори се издигнали. По време на проверката срещу тях „Инспектората” на МВР предложил Пашов да бъде порицан, а Панчев уволнен. Малко известен факт е, че в системата има врътка, с която становището на „Инспектората” може да бъде игнорирано. Това става с последваща дисциплинарна проверка. Ако искат да го оневинят, те го правят чрез нея, обясниха за Фрог от МВР. Вероятно така Никола Панчев отървава кожата.

Друго главоломно израстване направи сегашният шеф на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Според ченгета той станал близък до Борисов още когато единият беше шеф на сектор „Убийства” в СДВР, а другият главен секретар на МВР. Точно в този период показните екзекуции следват една след друга, но нито една от тях не е разкрита. Кариерата на Спиридонов реално тръгва нагоре, докато шеф на МВР е Цветлин Йовчев. От зам.-директор на СДВР, той става зам.-директор на ГДКП. Близки до Спиридонов твърдят, че тази рокада не му била много по сърце, тъй като в столичната полиция плувал като в свои води. Въпреки това за всички било ясно, че управлението на ДПС и БСП го „изстрелват” нагоре.

Твърди се, че настоящият директор на СДВР Младен Маринов изцяло дължи кариерното си израстване на близостта с ексглавния секретар на МВР Светлозар Лазаров, считан за една от ярките фигури на модела КОЙ. Има информация, че двамата навремето рамо до рамо охранявали виден представител на ъндърграунда и оттогава дружбата им била неразделна. Според криминалисти, по време на атаката срещу ТВ7, Маринов бил нарочен за махане. Любопитното е, че едно телефонно обаждане, обаче отложило тези намерения.
Има предположения, че вътрешният министър Румяна Бъчварова не е била в час с хората, които й се предлагали от Георги Костов за високите постове. Предоверявйки се на Костов и на Борисов, това я вкарало в капан, категорични са ченгетата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4364 |29.05.2015 Печатари се борят за отсрочка на втория тур на изборите . 4| 7248 |15.05.2015 Назначиха нов зам.-главен секретар на МВР . 28| 12003 |30.04.2015 Само във Фрог: И вторият „уволнен“ от МВР се уреди с висок пост . 5| 6463 |11.02.2015 Назначиха Надя Маринова за заместник-министър на туризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads