Реклама / Ads
7| 4834 |11.06.2014 НОВИНИ

В МВР недоволни от ветото на президента върху Закона

.
Синдикалната федерация на служителите в МВР посреща с огорчение президентското вето върху Закона за Министерството на вътрешните работи, приет на 28 май 2014 г., заявяват от синдиката официалната си позиция на синдиката.
 

Не желаем по никак начин да поставяме под съмнение конституционното право на Президента на Република България да върне Закона за ново обсъждане в Народното събрание. В същото време сме длъжни да изразим несъгласието и протеста си срещу някои от мотивите за това, както и изненадата си от почти пълното неглижиране на проблемите, създавани от действащия Закон за Министерството на вътрешните работи години наред, казват от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

 

Те осведомяват, че в качеството си на служители в деполитизирана държавна структура нито имат право, нито пък най-малкото желание да се включват в политически дебат по въпроси, които не засягат социалните и професионалните им права. "В същото време не можем да не припомним на Президента на Република България, на депутатите в 42-то Народно събрание и на българската общественост някои проблеми, които остават скрити зад фойерверките на този политически дебат", заявяват от синдиката и припомнят, че действащият Закон за МВР е създал такъв хаос в разпределението и отчитането на работното време на служителите, който не е могъл да бъде преодолян с издаването и изменението на подзаконови актове през последните пет години.

 

В позицията си синдикалната организация обяснява, че действащият Закон за МВР не регулира заплащането на нощния труд и не предвижда ограничение на извънредния труд, с което практически узаконява ангарията. Те уточняват, че за тези алармират от години всевъзможни български и европейски институции и допълват, че с редица свои становища Омбудсманът на Република България също потвърждава констатациите им по посочените проблеми. Припомняме, че заради тези проблеми България е обект на наблюдение по програмата EU PILOT и че през 2012 година българското правителство е поело ангажимент пред Европейската комисия тези проблеми да бъдат регулирани в съответствие с европейското законодателство до юли 2013 г., заявяват още от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

 

Според тях спечелените от техни колеги съдебни спорове вече са хиляди, а лихвите по присъдените обезщетения, както и съдебните разходи са за сметка на българските граждани. Дори и в момента заведените дела от подобно естество само от членове на СФСМВР са над 150.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 4921 |11.06.2014 Борисов обеща скандали при президента . 90| 5317 |23.05.2014 Борисов в кулоарите: Орешарски да върне мандата на президента . 41| 7842 |21.05.2014 Близнашки: Цацаров се усети за президента, спести си голям международен скандал . 12| 5951 |14.05.2014 Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до президента на Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads