Реклама / Ads
2| 3012 |02.05.2024 НОВИНИ

Началникът на финландската армия: Европа да бъде готова Русия да подложи на изпитание единството ѝ

.
Източник: личен архив
Новият началник на финландските Яне Якола въоръжени сили заяви, че е малко вероятно Русия да подложи на изпитание НАТО с нападение срещу държава член в близките години, но добави, че тя е твърде възможно да продължи с хибридните си по думите му атаки като заглушаване на сигнали и намеса в изборите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Някои високопоставени западни представители като президентът на САЩ Джо Байдън и министрите на отбраната на Германия и Дания изразиха опасения, че дългосрочните планове на Москва може да включват нападение срещу Алианса.

 

"Разбира се, винаги е възможно член пети (от Договора за НАТО, който гласи, че нападение срещу една членка на Пакта се счита за нападение срещу целия пакт) да бъде подложен на изпитание, но ако вземем точните мерки и съхраним единството си, смятам, че нападение е малко вероятно", каза още генералът.

Якола, чиято работа включва и това да следи внимателно действията на Русия по дългата граница с Финландия, каза, че точно сега Москва е твърде заета с военните приготовления за ново лятно настъпление в Украйна, за да мисли за нападение срещу НАТО.





В края на миналата година руският президент Владимир Путин определи мисълта за нападение срещу НАТО като нелепа, но Кремъл предупреди, че конфликтът между Русия и Алианса ще бъде неизбежен, ако европейските членове на Северноатлантическия пакт изпратят войски да воюват в Украйна.

 

Независимо от всичко според Якола Москва вероятно ще продължи по думите му с хибридните атаки срещу европейски страни под формата на заглушаване на GPS сигнали, операции за оказване на влияние и подривни действия срещу съседни страни като Финландия чрез заливането им с потоци от незаконни имигранти.

 

Кремъл редовно отрича да се меси в избори и да използва миграцията като инструмент. Оттам не отговориха на запитванията за коментар на твърденията от миналия месец на Естония за целенасочено заглушаване на GPS сигнал, но по-рано руското президентство в отричало в Русия да са правени опити за разработване на подобни технологии.





"Целта на действията на руснаците е внесат колкото се може по-голям разкол в европейските редици така, че нашето единство и сплотеност да отслабнат", каза Якола.

 

Генералът застана начело на отбраната на северната страна на 1 април, когато се навърши една година от присъединяването на Финландия към НАТО. Хелзинки реши да подаде молба за членство в западния алианс през 2022 г. в отговор на руското нахлуване в Украйна.

 

Освен влизането в НАТО Финландия увеличи бюджета си за отбрана, модернизира изтребителната си авиация, сключи двустранен пакт за отбранително сътрудничество със САЩ и възнамерява до 2027 г. да удвои капацитета си за производство на боеприпаси.

 

"Посоката на нашата отбрана и нашия възпиращ потенциал е нагоре", каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2548 |02.05.2024 Цветелина Пенкова: Дължим ясни отговори на хората за влизането на България в еврозоната . 5| 2669 |02.05.2024 "Газпром" отчете първата си годишна нетна загуба от 1999 г. насам . 9| 6178 |02.05.2024 Свещеният Граал – мит или реалност? . 9| 2525 |02.05.2024 "Галъп": Всеки втори българин има доверие в църквата, сочи проучване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads