Реклама / Ads
7| 4190 |02.02.2024 НОВИНИ

Началникът на отбраната на Румъния: Трябва да сме готови за война с Путин, той няма да спре

.
Георгита Влад, началник на отбраната на Румъния
Румъния не е подготвена за потенциална война с Русия и трябва да се подготви, заяви началникът на отбраната на страната. "Ако той спечели в Украйна, основната цел ще бъде Република Молдова. Повече от убеден съм, че политиката на президента Путин ще ескалира в близко бъдеще", посочи той.
 

Георгита Влад, началник на отбраната на Румъния, заяви: "Да, населението на Румъния, както и цялото население на Европейския съюз, на Европа, трябва да бъде загрижено" в интервю за Europa Liberă România, публикувано в четвъртък, цитирано от "Politico".





"Ако той спечели в Украйна, основната цел ще бъде Република Молдова. Ще станем свидетели на напрежение в Западните Балкани", добави румънският генерал. "Повече от убеден съм, че политиката на президента Путин ще ескалира в близко бъдеще".

 

Влад се застъпи за доброволно основно военно обучение за мъже и жени до 35-годишна възраст. Генералът отбеляза края на задължителната военна служба в Румъния като причина за недостатъчната готовност на армията.

 

Влад също така призова за правни реформи, които да дадат възможност на Румъния да се защитава срещу руски безпилотни самолети. Отломки от един от безпилотните самолети на Кремъл паднаха в Румъния през септември миналата година и безпилотният летателен апарат не можеше да бъде свален, тъй като румънското законодателство не позволява това, каза генералът. "Ние не разполагахме с никакви бойни системи", добави той.

 

Неговият широк призив за действие повтори подобни неотдавнашни предупреждения от други западни военни и отбранителни лидери, включително от началника на британската армия генерал Патрик Сандърс. Миналата седмица той призова британските власти да "мобилизират нацията", за да се подготви за евентуална война с Русия.





По-рано германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че руско нападение срещу военния съюз на НАТО е "възможно" след "пет до осем години". Холандският адмирал Роб Бауер, високопоставен служител на НАТО, заяви, че военният блок е изправен пред "най-опасния свят от десетилетия насам".

 

"Руската федерация се е превърнала в проблем за световния ред, за демокрацията", заяви Влад. "Всъщност това е руска война с демократичния свят. Това не е война с Украйна".

 

Москва омаловажава западните обвинения.

 

По-рано тази седмица руският външен министър Сергей Лавров нарече изявленията, че Русия няма да спре в Украйна, "абсурдни".

 

"НАТО е инструмент за конфронтация", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, повтаряйки дългосрочната руска реторика, като добави, че Москва смята военните учения на алианса за заплаха.





В същото време, нека ясно помним, че буквално часове преди Русия да нахлуе и да започне пълномащабно нахлуване в суверенна Украйна, руската страна твърдеше, че няма такива намерения и дори казваше, че "само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна" (думи на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова).

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5080 |02.02.2024 Включване от Гешев - иска Борисов и Габриел да бъдат разпитани . 0| 4007 |02.02.2024 След ужасното насилие: Малтретираното 5-годишно дете в Пловдив отива при татко си . 5| 4078 |02.02.2024 Божанов - Нотариуса притежавал скъпи имоти в чужбина . 29| 13335 |02.02.2024 Лицемерие: Президентът на пищен банкет на "Правителствена", която дължи милиони, докато се събират пари за "Българската Коледа"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads