Реклама / Ads
1| 4043 |05.10.2023 НОВИНИ

Най-малко 8 жертви вследствие на турски удари в Североизточна Сирия

.
Източник: БГНЕС
Най-малко осем души са били убити днес при турски въздушни удари с дронове по контролирана от кюрдите част на Североизточна Сирия, предадоха Сирийският център за наблюдение на човешките права и местен източник от сигурността, информира ”Ройтерс”.
 

Двама души са загубили живота си в автомобил близо до военно поделение, а други шест са били убити по-късно при удар срещу военен пост близо до град Амуда, е заявил източникът от силите за сигурност.

 

Нападението е било осъществено след като Анкара заяви, че всички кюрдски военни съоръжения в Сирия и Ирак ще бъдат "легитимни военни цели" на Турция след атентата в неделя в Анкара, за който отговорност пое Кюрдската работническа партия (ПКК).

 

От своя страна Сирийските демократични сили - подкрепяна от САЩ коалиция, в която преобладават кюрдските Сили за защита на народа (СЗН), отрече обвиненията, че извършителите са преминали през контролирана от тях територия. Лидерът на групировката Мазлум Абди коментира вчера в социалната мрежа "Екс", че Турция търси претекст, за да атакува районите под неин контрол.

 

Припомняме, че през последните няколко дни турските ВВС извършиха няколко въздушни удари по цели на кюрдските бунтовници в Северен Ирак. Турция споделя мнението, че ПКК и СЗН са разклонения на една и съща терористична организация.

 

Аладдин ал Али, хуманитарен работник, който управлява лагер за бежанци в Североизточна Сирия, е съобщил, че хуманитарните организации са „спрели работа и са напуснали“ след удар край лагера.

 

Междувременно днес неназован представител на турското министерство на отбраната е казал, че наземна операция в Сирия е една от опциите, които Турция може да обмисли.

 

„Единствената ни цел е да елиминираме терористичните организации, които представляват заплаха за Турция. Наземна операция е една от възможностите за елиминиране на заплахата, но не е единствената възможност за нас“, е посочил източникът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3709 |04.10.2023 МВнР: Няма български граждани сред жертвите и ранените при пътния инцидент с автобус в Северна Италия . 0| 3758 |04.10.2023 Нарастват жертвите на трагедията с автобуса, паднал от естакада в италианския град Местре . 1| 3417 |04.10.2023 Трагедия с автобус край Венеция, жертвите са най-малко 21 . 1| 3456 |03.10.2023 Две жертви вследствие на тежка катастрофа по пътя Ружинци–Дреновец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads