Реклама / Ads
3| 4587 |10.06.2014 НОВИНИ

Д-р Т. Найденов кани ромските лидери заради боя на медици

.
Бившият лекар от Спешна помощ и главен редактор на в. "Български лекар" д-р Тотко Найденов инициира среща между медици и ромските лидери и барони по повод зачестилите нападания над хората в бели престилки, разкази той пред Фрог нюз.
 

 

Предложих на новия шеф на Столичния Център за спешна медицинска помощ (много разбран, колегиален и добронамерен колега, с богат опит в тези структури) да повика циганските барони и лидери, вкл. мешерето и Цветелин Кънчев, да им поговорим, да ги убедим да се опитат да внушат на своите хора да не викат линейки за щяло и нещяло и, най-вече - да не нападат лекарите и сестрите. И при всяко нападение да сезира Прокуратурата. Тези дни ще се срещнем, мисля, че ще получа отклик, с него се разбираме чудесно. Ромите не са и дисциплинирани: не спазват указанията на лекарите, не си вземат лекарствата, често бягат от болниците, нерядко заедно с инвентара (телевизори, чаршафи, посуда...), коментира пред Фрог нюз д-р Найденов.

 

Преди 3-4 години чрез открити писма предизвиках УС на БЛС да поиска от парламентаристите да допълнят чл. 131, ал. 2 от НК в смисъл в него да бъдат включени и медицинските специалисти, на които по време на работа са им причинени телесни увреждания; дотогава инкриминирането беше само за съдии, полицаи, съдебни изпълнители и пр. Макар и трудно, след няколко внасяния в комисиите по здравеопазване и по право, това стана. Но досега не знам за повече от 1-2 случая на съдени нападатели, каза още медикът.

 

Той призова колегите си да обърнат внимание на здравето на ромите. „Те имат доста по-ниска средна продължителност на живота, с 10-тина години по-малко. Сред тях преобладават т. нар. "болести на мръсните ръце" (хепатит А, дизентерия, салмонелоза), краста, туберкулоза, както и болестите, които могат да бъдат предотвратени чрез имунизации (морбили, менингит, тетанус), преди няколко години имаше дори и детски паралич (полиомиелит), защото обикновено не ходят да се ваксинират”, обоснова се Найденов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5528 |06.06.2014 Д. Найденова: Станишев е поискал да бъде премиер . 38| 5890 |03.06.2014 Д-р Тотко Найденов пред Фрог: Румяна Тодорова да си подаде оставката . 107| 5273 |03.06.2014 Буруджиева: Кабинетът "Орешарски" върви по утъпкания път на дясната политика . 29| 5849 |30.05.2014 Ангел Найденов: Станишев остава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads