Реклама / Ads
33| 6912 |21.03.2014 НОВИНИ

Найденов се оправда с МВР за скъпата ограда по границата с Турция

.
Обществената поръчка за оградата на българо-турската граница е законосъобразна, слабост е маркетинговото проучване на цените. Това каза на пресконференция министърът на отбраната Ангел Найденов и обвини МВР за скъпите заграждения.
 

Първото уточнение, съответно извод, който мога да направя от проверките, свързани с изграждането на защитното съоръжения по българо-турската граница, е следният: Съгласно изводите на Инспектората на Министерски съвет, процедурата за възлагане на обществена поръчка за изпълнението, е законосъобразна и съответства на Закона за обществените поръчки и решението на Министерски съвет. Като слабост, можем да откроим маркетинговото проучване, което, макар че не е регламент на тази процедура, е проведено по начин, който създаде съмнение. Основният проблем, който виждам и се констатира, е, че в рамките на това проучване, не са проучени цените. Щом се включва в процедурата следва да изяснява, а не да затруднява процедурата. В процеса на договаряне, откриваме още една слабост – договаряне на количества материали, по-големи от предвидените, без да са съгласувани писмено с проектант. Те са необходими заради профила и релефа на местността, което не е отчетено в самия проект, но е следвало те да се уточняват с проектанта. Това е дало повод на Инспектората на Министерски съвет да го отбележат като слабост.

Нямаме отношение, нямаме обяснение и не сме свързани с първоначалната т.нар. индикативна стойност от 5 100 000 лева, посочена от МВР. Отговорността за избор и приемане на конкретен вариант от предложените пет варианта е на ГД Гранична полиция. Не можем и не следва да отговаряме от Министерство на отбраната, защо е избран сложен, по-трудно изпълним и по-скъп вариант от предложените останали 4 варианта. Според количествената сметка, представена от проектанта, и приета от комисията на възложителя МВР, стойността е 7 374 000 лева, без ДДС. Защо не е предложена корекция на първоначално предложената посочена индикативна стойност, не е наша отговорност, заяви министърът.

Общо 9 човека, ангажирани с изграждането на оградата по границата, ще бъдат наказани заради нарушения в организирането и провеждането на обществените поръчки, съобщи още военният министър Ангел Найденов.

 

Сред тях са 4-ма генерали, 3-ма полковници, 1 подполковник и 1 цивилен. В групата са и ръководители на дирекциите по инвестиции и инфраструктура в МО.

Наказанията ще бъдат наложени след края на дисцилиплинарните производства, уточни министър Найденов и допълни, че те ще бъдат в широк спектър - от уволнения през понижаване на звание с една степен, предупреждение за понижаване и порицание.

 

Военният министър не съобщи имена, но каза, че е наясно вече  кой каква вина има и съответно наказание ще понесе. 

 

Въпреки дисциплинарните мерки, Ангел Найденов, че той лично няма от какво да се срамува.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5763 |24.02.2014 Ангел Найденов: Няма нарушения при строежа на оградата по границата с Турция . 5| 5737 |19.02.2014 Ангел Найденов иска КСНС за етническия мир . 60| 5919 |19.02.2014 Мирослав Найденов: Цветанов ще продължи с компроматите . 18| 5157 |18.02.2014 Ангел Найденов: Имаме 55 цели до 2028 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads