Реклама / Ads
7| 4889 |18.07.2013 НОВИНИ

Намаляват партийната субсидия

.
Източник: Булфото
Партийната субсидия няма да следва повече депутата. Тя ще остава в централите на партиите, от чиято група са влезли депутатите в Народното събрание. Тези промени в Закона за политическите партии приеха днес депутатите на второ четене.
 

Размерът на субсидиите ще бъде определян ежегодно и вписван в Закона за държавния бюджет.

Парламентарна група на Коалиция за България взе решение и за намаляване на субсидиите на партиите и с гласуваните днес промени в закона са положени основите до края на годината това да стане факт, заяви пред журналисти в НС народния представител от ПГ на КБ Татяна Буруджиева.

Запазихме субсидиите за партиите, които са надхвърлили 1% на изборите, добави тя. Буруджиева поясни, че точно това е било едно от основните искания на протестиращите.

Отпадна и предложението на Георги Кадиев от левицата да се намалят парите, които партиите извън парламента получават за всеки подаден глас по време на изборите. Кадиев направи дълго представяне на предложението си, като се обоснова, че само в Канада няма разлика между средствата за парламентарно и непарламентарно представените партии.

Неговото предложение включваше формациите под 4-процентната бариера да получават 6 лева на глас – сега те взимат по 12 лева на пусната бюлетина, колкото и тези, които са в Народното събрание. Предложението на Кадиев не се хареса на депутатите дори от собствената му парламентарна група.

Зам.-председателят на НС Мая Манолова беше категорична, че това предложение не е на "Коалиция за България", а само на Кадиев. Тя оцени труда му и обясни, че има резон в него, но допълни, че подобни промени трябва да се правят само след много широки обсъждания.

Доста по-остър в изказването си беше Христо Бисеров. Текстът на господин Кадиев се приближава до предложението на ”Атака”, обясни той. Според председателя на правната комисия в НС подобни предложения ще нанесат удар на малките партии.

Бисеров се противопостави категорично размерите на субсидиите на политическите партии да се определят в Закона за политическите партии. Бисеров обеща парите, които получават формациите, да бъдат намалени, но в Закона за държавния бюджет за следващата година. Подобна теза застъпи и Мая Манолова.

В край сметка парламентът прие предложението на Янаки Стоилов и Мая Манолова и група народни представители субсидията да спре да следва депутата, а да остава в парламентарната група и след напускането му.

При проведени избори чрез пропорционална избирателна система следва средствата, отпускани от държавния бюджет, да се ползват от политически партии и коалиции от партии, чиято платформа е била подкрепена от нейните избиратели, а не „парите да следват народния представител“, пише в мотивите на Манолова и Стоилов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5119 |17.06.2013 Намаляват мощностите на ВЕИ . 35| 5041 |13.06.2013 Сидеров предложи без партийна субсидия . 22| 5927 |20.05.2013 Спират субсидията на депутатите номади . 24| 6933 |14.05.2013 Светльо Витков с държавна субсидия, Костов - без

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads