Реклама / Ads
0| 2374 |29.03.2024 НОВИНИ

Намери ли "любовта" в Бразилия Еманюел Макрон? Сравниха срещите му с президента Лула със "сватба"

.
Еманюел Макрон и Луис Инасио Лула да Силва Източник: poder360.com.br
Ако се вярва на социалните медии, пътуването на френския президент Еманюел Макрон до Бразилия, което приключи в четвъртък, е завършило с намирането на нова "половинка". Негови снимки с бразилския му колега Луис Инасио Лула да Силва накараха социалните мрежи да избухнат с коментари за техния трогателен "броманс" (ако потърсим значението на думата "броманс" в интернет, ще намерим обяснение, че това е "близка, емоционална, несексуална връзка между двама или повече мъже, по-дълбока и по-интимна, отколкото приятелство".)
 

Кадри, разпространени от АП, ги показват да се разхождат из Амазонка и да позират под извисяващите се корони на дърветата в бели ризи с копчета. След това те отново стоят близо един до друг и се държат за ръце на лодка, докато Макрон гледа с обожание Лула, а лицата на двамата лидери са озарени от нежно слънце, пише в своя статия АП.

 

В материала се посочва още за "много прегръдки прегръдки и ръкостискания; усмивки и селфита". Бразилските социални медии погълнаха с удоволствие това приятелство, а потребителите публикуваха снимки на двойката, които според мнозина приличат повече на сватбен албум, отколкото на държавно посещение. В последната вечер от пътуването си Макрон се присъедини към тях.

 

"Някои хора сравняват снимките от посещението ми в Бразилия с тези от сватба, а аз им казвам: Това беше сватба!" - написа той в X заедно със снимка, на която той и Лула са фотошопирани върху плаката на филма "La La Land" вместо Райън Гослинг и Ема Стоун. "Франция обича Бразилия и Бразилия обича Франция!"


Лула отговори на публикацията му със знамената на двете държави и емотиконка с въртящи се сърца. Срещата им представляваше своеобразно сближаване, след като отношенията между Макрон и предшественика на Лула, крайнодесния президент Жаир Болсонаро, се влошиха, тъй като по време на неговото управление обезлесяването на Амазония достигна 15-годишен връх. А през 2023 г., първата година от последния си президентски мандат, Лула подразни европейските лидери с твърденията си, че Украйна и Русия са решили да започнат война и че САЩ и Европейският съюз "стимулират" боевете. Това предизвика остри упреци и от двете страни.

 

Отсъствието на Макрон беше забелязано и на срещата на върха за Амазонка в бразилския град Белем миналата година. Вместо това той изпрати посланика на Франция в Бразилия, който представляваше нейната амазонска територия Френска Гвиана. Обезлесяването през първата година от мандата на Лула намаля с около половината, до петгодишно дъно.







Първият ден от посещението на Макрон го отведе именно в Белем, който през 2025 г. ще бъде домакин на конференцията за климата COP30. Той и Лула обявиха план за изразходване на 1 млрд. евро (1,1 млрд. долара) в Амазония, включително части от тропическите гори във Френска Гвиана. На следващия ден те пуснаха на вода подводница, построена по френска технология в корабостроителница край Рио де Жанейро.

 

Като във всеки брак, обаче, и тук не всичко е цветя и бели гълъби. В обръщение към ръководни кадри в Сао Пауло Макрон разкритикува търговското споразумение, за което Лула настоява пред ЕС и южноамериканския блок Меркосур, като заяви, че то е "ужасно" и остаряло и се нуждае от преработка, за да се вземе предвид изменението на климата. Сред европейските лидери, Макрон най-открито се противопоставя на търговското споразумение.

 

Лула заяви пред репортери в четвъртък, че предложението в този му вид е много по-обещаващо. Преди отпътуването на Макрон Лула му подари пет от най-добрите бразилски сирена, за да "може да ми каже какво мисли за тях", написа бразилският лидер в четвъртък вечерта в X.

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4443 |29.03.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. "Дружба" 1 . 0| 2448 |29.03.2024 Започва поетапно изключване на отоплението в София . 7| 8544 |29.03.2024 Тестиси на усурийски тигър и Шлемник байкалски. Напреженеието в НС отново избуя . 0| 2280 |29.03.2024 Кошмар в Южна Африка: Момиченце на 8 години оцелява само при автобусна катастрофа, загинали са 45 души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads