Реклама / Ads
43| 5934 |06.09.2014 НОВИНИ

НАП установи 520 000 лв. разминаване в доходите и разходите на Бареков

.
Националната агенция за приходите /НАП/ е установила съществено разминаване във финансите на лидера на "България без цензура" Николай Бареков. Разходите на Бареков надхвърлят с 520 000 лв. официално получените от него доходи, научи "Сега" от източници, пожелали анонимност. В резултат на това бившият тв водещ дължи на хазната 35 000 лв. данъци и лихви по тях.
 
От НАП отказаха да коментират резултатите от ревизията, но потвърдиха, че ревизионният доклад е връчен. Николай Бареков заяви пред "Сега", че не е получавал нищо от НАП, но и да получи, ще обжалва. Той обаче демонстрира добро познаване на казуса и обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев, че са оказвали натиск върху данъчните да "ударят" партията му точно преди изборите.

Ревизията на доходите на Бареков започна след сигнал на "Протестна мрежа" до прокуратурата, в който бяха споменати още бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и собственикът на КТБ Цветан Василев.

По информация на "Сега" ревизията на Бареков и неговата съпруга е обхванала 5-годишен период - от 2008 до 2012 г. При проверката данъчните са установили, че бившият тв водещ изобщо не е подал данъчни декларации за 2007, 2009, 2010 и 2011 г., въпреки че е бил длъжен да го направи. Изследването на паричния поток на семейството пък е показало, че то е харчило повече, отколкото може да си позволи. Според източници на "Сега" Бареков си е позволил разточителни разходи покрай пътувания в чужбина, за които не е успял да докаже доход, а по банковите му сметки са постъпвали суми, за които не е представен документ за произход на средствата. Физическите лица, които също са внасяли пари по банковите сметки на Бареков, не са представили съответните оправдателни документи. Сред проблемните разходи е и довнесен капитал във фирмата на Бареков "Би Медия груп", която е собственик на няколко сайта - BNews, BLife, BSport, Bpost.

Дължимите от Бареков данъци са в особено големи размери съгласно Наказателния кодекс, който определя праг от 12 000 лева за тази група. Данъчно престъпление е и невнасянето на данъци в големи размери чрез неподаване на данъчна декларация.

Още не е ясно дали НАП ще предаде ревизионния доклад в прокуратурата с подобно заключение. Наказанието при укрити данъци в особено голям размер, междувременно платени по време на следствието, е лишаване от свобода до 3 години и глоба до хиляда лева. При присъди до 3 години НК предвижда замяна на наказанието с глоба, ако лицето не е осъждано за престъпление от общ характер. Образуването на наказателно производство обаче е трудно, защото като евродепутат Бареков се ползва с имунитет, който трябва да бъде свален след искане на главния прокурор.

В ревизирания период Бареков работеше основно като журналист. До 23 ноември 2009 г. той бе водещ в сутрешния блок на бТВ. През 2010 г. стана водещ и директор на "Новини и актуални предавания" в ТВ 7. През 2013 г. се преквалифицира в политик.

Николай Бареков коментира пред "Сега", че не е получавал нищо от НАП, но и да получи, ще обжалва. Той спомена, че до окончателното приключване на процедурата остават още 2 седмици. Точно толкова е срокът за обжалване на ревизионния доклад на НАП, след като бъде връчен на проверявания. Това е косвено потвърждение, че е получил констатациите на данъчните. Едва след изтичането на този срок се издава ревизионен акт.

Според Бареков решението да бъдат извадени резултатите от проверката тъкмо по време на предизборната кампания е опит за политическо разчистване на сметки. "Не очаквам до 5 октомври да ми бъде връчен какъвто и да било документ от НАП, тъй като ще се тълкува като политическа разправа преди изборите. Каквото има да се плаща, ще платя", коментира лидерът на ББЦ. И отново се похвали, че само тази година е платил данъци в размер на 500 хил. лв.

Бареков твърди още, че президентът Росен Плевнелиев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оказвали натиск върху шефа на НАП чрез посредничеството на финансовия министър Порожанов да "удари" партията му точно сега. Той се позова на вътрешни източници в агенцията. Освен това част от данъчните, извършили проверката на финансите му, отказвали да се подпишат под ревизията. Не е ясно откъде Бареков знае това, ако не е получил доклада на НАП.

в. Сега
Таня Петрова, Галя Горанова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5022 |30.07.2014 Орешарски: Установихме нов тип отношения между държава и бизнес . 5| 4917 |17.07.2014 Проверяват доходите на Цветан Гунев за 10 г. назад . 9| 6592 |12.05.2014 Фрог установи: „Напоителни системи” се покриха заради децата удавници от Пещера . 1| 5562 |08.05.2014 Милионери декларират доходите си в НАП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads