Реклама / Ads
5| 3151 |26.02.2024 НОВИНИ

"НАПлийкс": Съдът отмени глобата от над пет милиона лева на НАП за изтичането на лични данни

.
Източник: личен архив
Административният съд в София отмени санкцията на Националната агенция за приходите (НАП), която беше наложена заради изтичането на данни през 2019г. , съобщиха от съда.
 

С решение от днес Административен съд София-град отменя предишно решение на районния съд. Първата инстанция потвърди наказателно постановление от Комисията за защита на личните данни.

 

Съдът прекратява административнонаказателното производство, след като делото беше образувано по жалба на НАП. То беше срещу глобата от 5 100 000 лева. Санкцията беше наложена за изтеклите данни при хакерска атака преди около пет години.

 

Мотивите на съда са изтичане на абсолютна погасителна давност, която в случая е четири години и половина. Съдът намира, че обжалваното решение, с което е потвърдено наказателното постановление, е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено. Вместо него, трябва да бъде постановено друго, с което да се отмени наказателното постановление и прекрати административнонаказателното производство. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.





Припомняме, че хакерската атака срещу НАП осветли данните на над 6 млн. граждани - 4 104 786 живи български и чужди граждани и 1 989 598 починали, като те станаха обществено достояние.

 

Тогава КЗЛД наказа приходната агенция с над 5 млн. лв. НАП обаче отказа да плати и обжалва глобата с мотива, че също е жертва на атаката.

 

С това случаят не се изчерпва, защото се води и друго наказателно производство. В началото за пробива в сървърите на НАП и разпространяването на личните данни бяха обвинени трима души, но в момента обвиняеми за кибертероризъм са двама - собственикът на "ТАД груп" Иван Тодоров и служителят Кристиян Бойков.

 

Търговският директор на дружеството Георги Янков бе привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака, но няма да се изправи пред съда заради липса на доказателства. Делото срещу тях беше внесено в съда 4 г. след акцията на закритата вече специализирана прокуратура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2563 |26.02.2024 Шефът на ООН: Светът става все по-малко безопасен с всеки изминал ден . 0| 2469 |26.02.2024 Самозапалилият се пред израелското посолство във Вашингтон военнослужещ от ВВС на САЩ е починал . 4| 2424 |26.02.2024 Зеленски категоричен: Украйна и партньорите й трябва да продължат да се борят за възстановяване на контрола над Крим . 6| 2653 |26.02.2024 Съдия Атанасов: Ако кризата не бъде овладяна, сривът на доверието в правосъдната система ще е катастрофален

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads