Реклама / Ads
34| 6878 |18.11.2018 НОВИНИ

Протестиращи се обединяват за общи действия

.
Близо пет часа остана затворен пътят за граничния пункт ”Лесово”, където се събраха протестиращи от Ямбол. Автомагистрала ”Марица” също беше блокирана. С автопоход част от недоволните стигнаха до Свиленград.
 

Макар че от полицията бяха подготвили кордон, който да спре множеството, движението по магистралата все пак беше парализирано. В Югозападна България протестите блокираха граничен пункт "Кулата" и пътя за Банско. Сблъсъци имаше при блокадата на магистрала "Тракия" край Бургас. В Северозападна България - блокада на международния път Е-79 при Монтана и прохода "Петрохан". Русе и Варна също излязоха на протест.

 

Протестиращите от Хасково тръгнаха с автошествие към магистрала "Марица". Кордон от полицаи обаче им попречи да продължат и ги отклони по стария път към Свиленград.

 

Малко след 12:00 часа протестиращи от няколко града се срещнаха на разклона за гръцката граница при ГКПП "Капитан Петко войвода" и продължиха пеша към магистрала "Марица".

 

Протестиращите успяха да преминат през блокадата на жандармерията. След около два часа движението по магистралата беше възстановено.

Два протеста срещу високите цени на горивата и за смяна на системата се проведоха в Ямбол. Близо пет часа остана затворен пътя за граничен пункт "Лесово".

 

"Искаме да се вдигне стандарта на живот в България. Разделихме се понеже за нас е по-важно да има протести на две различни места, отколкото на едно да се струпваме всички", казва пред БНТ Данаил Генчев.

 

Вторият протест се насочи към автомагистрала "Тракия" където повече от час движението беше спряно.

 

В късния следобед двата протеста се обединиха на пътя за граничен пункт "Лесово".

На граничен пункт "Кулата" имаше сблъсъци между жандармерията и протестиращите, които блокираха международния път за Гърция. След близо два часа движението беше освободено в късния следобед.

 

Жители на Банско и Разлог се обединиха срещу очакваното повишение цената на водата и заедно протестираха на пътя за зимните курорти. Имаше стълкновения между полицаи и протестиращи, движението беше спряно за около час, заради което се образуваха колони от чакащи автомобили в двете посоки.

 

Протестиращи от Благоевград се опитаха да блокират и главния път Е-79, но полицаите ги спряха.

 

Без блокади и проблеми с движението премина протестът в Пловдив. В шествията по големите булеварди в града за първи път се включиха и таксиметрови шофьори. Недоволните граждани се разграничиха от политически партии и движения.

Докато не започнем да виждаме, че нещо се променя в тази държава, няма да спрем. Горивата паднаха, да, но това не е фактор. Един даде оставка - не е фактор. Той е само един, а те са 240, казва Веселин Енчев, протестиращ от Пазарджик.

 

Според хората, организацията на протестите е с изцяло лични средства.

 

В Бургас протестиращите поискаха не оставки, а смяна на системата и премахване на монополите и законите, които ги позволяват. Те затвориха пътя към Бургас и отсечка към магистрала "Тракия". Колоната блокира и няколко от най-оживените улици в града.

 

В Монтана протестиращите изразиха недоволството си с автошествие. Те минаха през основни улици в града и блокираха международния път Е-79.

 

Заради блокада и на прохода Петрохан се образува километрична колона от автомобили.

 

И днес русенци излязоха на протест основно заради системното промишлено замърсяване на въздуха. Част от хората бяха с маски на лицето. Протестиращите настояват за обществено обсъждане на намерението на "Топлофикация - Русе" да изгаря битови отпадъци за добиване на енергия.

 

Протестът беше и срещу високите цени и лошия жизнен стандарт. Русенци се заканиха, че ако не бъдат чути, следващата неделя ще затворят пътя Русе - София.

 

С автомобилно шествие започна протестът във Варна. Колите блокираха движението преди общината за няколко минути. Към тях се присъединиха други протестиращи без автомобили. Общото шествие премина през ключови точки на града и завърши пред Общината.

 

С близо трикилометрово автошествие добруджанци протестираха днес. Колона, водена от мотористи, пристигна в Генерал Тошево, където се присъединиха още автомобили и заедно се отправиха към граничния пункт "Йовково". Затваряне на границата с Румъния нямаше.

 

Протестиращите настояват държавата да помисли и за малките общини, тъй като по думите им в тях работни места няма. Затова и младите хора търсят препитание в големите градове.

 

Поредният протест в Шумен срещу високите цени на горивата, ниските заплати и ниския стандарт на живот блокира за два часа пътния възел "Белокопитово" от автомагистрала "Хемус". С блокадата те искат да накарат управляващите да разберат, че не могат да плащат европейските цени с ниските български заплати.

 

Призоваха и за бойкот на работодателите, които според тях умишлено държат заплатите ниски. Обвиниха управляващите, че за пенсионерите са намерили по 40 лева, а техните коледни добавки са в пъти по-високи.

 

Трети за седмицата протест се проведе днес в Силистра. Колоната от автомобили премина по улиците на града. Автошествието обаче премина в гражданско неподчинение. За около час беше блокиран граничният пункт Силистра - Кълъраш. Участниците в протеста затвориха за движение и околовръстното шосе в посока Добрич и Шумен. Силистренци ще излязат отново на улицата - утре вечер, на площада, от 18:30 часа.

 

Протестиращите в Смолян блокираха за около половин час бензиностанция в града. Въпреки лошото време и снега, хората се събраха на входа на Смолян при разклона за Пампорово и тръгнаха в автоколона през града.

 

Повече от сто автомобила се включиха в протеста, който блокира кръстовището в квартал Райково. Десетки автомобили спряха на бензиностанцията там с надути клаксони.

 

Протестиращи във Видин блокираха за кратко международния път Е-79 с искане за смяна на системата. Автошествие премина през града и спря пред сградата на общината. Протестиращите обявиха, че са и срещу местната власт, която според тях не е направила необходимото за изграждане на магистрала до Видин. Запалиха свещи в памет на жертвите на катастрофи на пътя.

 

В района на гр. Левски са съставени четири акта, задържан е и протестиращ, който е управлявал след употреба на наркотично вещество.

 

На територията на Велинград са съставени пет акта за неизпълнение на полицейско разпореждане и неправомерно затваряне на пътен участък.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 9033 |18.11.2018 Протестиращи от цялата страна затварят пътища и гранични пунктове . 3| 4544 |16.11.2018 Младеж стреля по протестиращите в Перник, избяга и се блъсна в друга кола . 1| 3849 |16.11.2018 Служители от столична община ще ходят без коли на работа, но само днес . 11| 4548 |15.11.2018 Депутат от "патриотите" нарече протестиращи ”лумпени и мутри”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads