Реклама / Ads
3| 2583 |25.04.2024 НОВИНИ

ЕП настоя германската крайна десница да разкрие всякакви връзки с Кремъл

.
Източник: БГНЕС
Европейският парламент поиска от германската крайнодясна партия АзГ да декларира всякакви финансови връзки с Кремъл, след като прокурори започнаха разследване срещу един от нейните водещи политици във връзка с предполагаеми плащания от Русия и Китай.
 

"Парламентът призовава АзГ незабавно да декларира публично финансовите си отношения, особено с Кремъл, и да оповести публично целта и точния размер на всички плащания, произхождащи от източници, свързани с Кремъл", коментира законодателният орган на ЕС, цитиран от АФП.

 

Законодателите подкрепиха с огромно мнозинство призива в резолюция, в която се настоява за по-строги действия срещу предполагаемата руска намеса преди изборите за Европейски парламент в целия блок през юни.





В сряда германските прокурори информираха, че са започнали предварително разследване срещу Максимилиан Крах, водещия кандидат на АзГ за евровота, във връзка със съобщения за подозрителни плащания от Русия и Китай.
 

Това се случва в момент, когато крайнодясната партия вече се бори да овладее последиците от ареста в понеделник на парламентарен съветник на Крах по подозрения в шпионаж в полза на Китай. "Парламентът е потресен от достоверните твърдения, че на някои членове на ЕП е било платено да разпространяват руска пропаганда и че няколко от тях са участвали в дейността на проруската медия "Гласът на Европа"," се посочва в изявление на Камарата.





Опасенията за намеса на Москва в навечерието на изборите нараснаха, след като чешките и белгийските власти разкриха предполагаем контролиран от Кремъл уебсайт, който е използвал членове на ЕП за разпространение на руска пропаганда.

 

В необвързващата резолюция се настоява ръководството на ЕС и неговите държави членки "да се справят с усилията за руска намеса" преди гласуването.

 




"Всяка подобна тактика... трябва да има последствия", заяви парламентът.
 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2428 |25.04.2024 Хамас: Израел трябва да приключи операцията си в Газа, преди да се сключи споразумение за освобождаване на заложниците . 1| 2439 |25.04.2024 В резултат на ракетна атака срещу село в украинската Донецка област са убити 3-ма души и други 4-ма са ранени . 0| 2411 |25.04.2024 Вицепрезидентът на КНСБ: Рекултивацията трябва да започне, иначе екологичните щети и злополуки ще бъдат страшно силни . 0| 2658 |25.04.2024 С по 100 лв. повече ще дава община Монтана на семействата с новородено

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads