Реклама / Ads
4| 5085 |03.04.2015 НОВИНИ

По настояване на Станишев Молдова дава особен статут на Тараклия – районът с най-голяма българска общност

.
Президентът на ПЕС Сергей Станишев Източник: архив
Днес парламентът на Република Молдова ще разгледа законопроект, според който административният район Тараклия ще получи статут на „Национално-културен район“. Областта е известна с най-голямата българска общност в страната – над 30 000 души.
 
През ноември 2014 г. президентът на ПЕС и делегация на европейските социалисти подкрепиха Демократическата партия на Молдова при откриването на предизборната кампания. Тогава Сергей Станишев се обърна към лидера на демократите Мариан Лупу с молба за приемане на този закон, за който българите в Молдова се борят от години. Днес Демократическата партия, която влезе в управлението, ще даде подкрепата си за законопроекта в пленарна зала.
 
„Получаването на статут на национално-културен район ще бъде успех не само за българите, живеещи в Тараклия, но и за България. То е не само гаранция за съхраняването на българския език и култура сред нашите сънародници там, но и стъпка към съживяването на икономическата дейност, туризма и засилването на връзките с България. Не на последно място, това е и част от усилията ни за запазването и развитието на единственото българско висше учебно заведение зад граница – българският университет в Тараклия "Григорий Цамблак“, категоричен е Станишев.

След среща със сънародниците ни в Молдова през ноември миналата година, Станишев постави въпроса пред премиера на страната, парламента и представители на политическите партии.

Тогава той получи уверения, че правата на нашите сънародници са гарантирани и няма да бъдат засегнати при провеждане на предстоящата административна реформа. Това означава, че населеният с българи район Тараклия няма да бъде разделян или преобразуван. Днешната законова поправка е стъпка именно в тази посока.

„Благодаря на Мариан Лупу и на демократите, с които продължаваме да работим, за да мобилизираме широка политическа подкрепа за това решение“, коментира Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4296 |02.04.2015 Станишев може да се бори за шеф на БСП . 25| 7173 |28.03.2015 И все пак поправката "Анти- Станишев" остана . 31| 7980 |28.03.2015 Фрог научи: Предизборен огън на Миков по Станишев и неуспешни лидери по места . 4| 4579 |26.03.2015 Станишев се обяви за повече публични инвестиции и запазване на европейския социален модел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads