Реклама / Ads
3| 7308 |13.03.2017 НОВИНИ

ЕС и НАТО предупредиха Турция да се озапти

.
Европейският съюз и НАТО предупредиха Турция да се въздържа от допълнителни действия, които биха могли да доведат до ескалиране на напрежението между нея и други държави от Европа.
 

Коментарите идват във връзка с разрастващия се конфликт между Анкара и Хага, след като през уикенда холандските власти не позволиха провеждането на митинги с двама турски министри. Преди това подобни действия предприеха и регионални власти в Германия, съобщи БГНЕС. „Европейският съюз призовава Турция да се въздържа от прекалени изказвания и действия, които рискуват по-нататъшно изостряне на ситуацията“, заявиха в съвместно изявление върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

 

По думите им Берлин и Хага сами трябва да решат дали искат да позволят на турски министри да агитират в подкрепа на плановете за разширяване на властта на президента Реджеп Ердоган. „След напрежението от последните дни между Турция и някои държави членки на ЕС, от съществено значение е да се избягва по-нататъшна ескалация и да се намерят начини за успокояване на ситуацията“, се казва още в текста.

 

В отделно изявление генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също призова Анкара и нейните съюзници в Алианса, каквито са Холандия и Германия, да деескалират напрежението. „Окуражавам всички съюзници да покажат взаимно уважение, да бъдат спокойни и да имат премерен подход, за да допринесат за деескалирането на напрежението“, каза Столтенберг по време на пресконференция.

 

В същото време позиция за сдържаност изразиха и властите в Русия. Кремъл се обърна към Хага и призова за конструктивна деескалация на напрежението. „Ние не смятаме, че тук няма необходимост от каквито и да е било посредници“, зави говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

 

Дипломатическата криза между Турция и Холандия продължава да се задълбочава, след като миналия уикенд властите в Хага забраниха на двама турски министри да участват в мероприятия с избиратели в страната.

 

Напрежението се покачи допълнително и след изказванията на турския президент Реджеп Ердоган, според когото Холандските управляващи действат като нацисти. Коментар предизвика бурни реакции в държавата, която е окупирана и бомбардирана от армията на Третия райх по време на Втората световна война. Подобно определение той направи и спрямо самата Германия, след като там също бяха отменени събития с турски министри.

 

Спорът идва в деликатен политически момент и за двете държави. В Холандия тази седмица предстоят парламентарни избори, на които ще бъде решено бъдещето на настоящия премиер Марк Рюте, чиято власт е оспорена от крайнодесния популист Геерт Вилдерс и разрастващата се подкрепа за него.

 

В същото време гласуване предстои и в Турция. Там на 16 април ще се проведе дългоочакваният референдум за изменения в конституцията, които предвиждат преминаването към президентска форма на управление. Вотът е от съществено значение за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), чиито съосновател е Ердоган, тъй като по този начин той ще увеличи значително правомощията си.

 

Конфликтът между двете държави започна в събота, когато Хага забрани самолетът на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да кацне в страната, където трябваше да участва в среща с турски граждани. На следващия ден Холандия не позволи и на министъра на семейното планиране Фатма Бетул Саян Кая да участва в мероприятие в Ротердам. Впоследствие тя беше принудена да напусне Холандия с полицейски ескорт до Германия.

 

В Холандия министрите търсят подкрепата на близо 400 000 граждани от турски произход.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4628 |13.03.2017 Евгени Михайлов не вижда предизборна агитация от страна на Турция . 0| 3755 |13.03.2017 Холандският премиер отказа да се извини на Турция . 1| 8016 |13.03.2017 Консул бие тревога: Гответе се за вълна бягащи от Турция . 1| 3947 |12.03.2017 Холандският премиер: Турция трябва да се извини за ”нацисти”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads