Реклама / Ads
15| 6219 |08.12.2023 НОВИНИ

Уж научни данни: Българите били най-славяни на Балканите. Наши учени оборват сръбските внушения в изследването

.
Източник: Pixabay
Българите, румънците и хърватите имат най-голям процент славянски гени на Балканите – около 50 - 60%, докато гърците са с най-малък процент наличие на славянски гени – от 4 до 20%, според научно изследване на ДНК от България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания и Гърция.
 

Според изследване на генетичната история на Балканите през различни епохи, осъществено съвместно от учени от Сърбия, Испания и САЩ, около 50 - 60% от гените на българи, румънци и хървати са със славянски произход. В посока Гърция процентът пада до 4 на сто във вътрешността на страната и 20 на сто по островите.

 

Чрез анализа на древно ДНК от повече от 30 локации, изследването отразява генетичните промени в популацията и миграцията на Балканите в продължение на две хилядолетия, пише в изследването.

 

Използвана е ДНК от 140 скелета от периода от 1-ви до 10-и век, както и ДНК на съвременното население на съответните страни. Целта на изследването е да покаже приемствеността на гените от съвременните жители на балканските страни и „старото балканско“ население още от бронзовата епоха.

 

Изследването потвърждава, че през 6-и и 7-и в. е имало масова миграция на славяните, която е оставила „дълбоки генетични следи върху балканските народи“.

 

Сръбският учен Душан Кецкаревич, част от екипа, провел изследването, отбелязва, че различните езици, религия и култура подсказват, че демографските и културни процеси в продължение на две хилядолетия са породили множеството различия сред народите на Балканите, въпреки че генетично са много близки.

 

Анализът на съвременния геном показва, че най-голяма генетична близост днес съществува между сърбите, хърватите и румънците.

 

Цялата тази теория рухва пред убедителните изследвания и доказателства на българския учен доц. Тодор Чобанов, чиято научна книга "Произходът на прабългарите. Дебатът на XXI век" се превърна в бестселър. В нея той пише: "Ние доказваме нещо, което много години се коментира, че днешните българи и преди това българите са индо-европейци. 97% от населението на Европа са такива. Данните на генетиката ясно показват, че прабългарите в България са мнозинство и почти няма славяни до епохите на Крум, Омуртаг и т.н. Дори и днес в 21 в. след много векове съжителство българския сигнал е много силен в съвременното българско население - над 40%. Ние работим с ограничен брой средновековни образци, но достатъчно много - над 1200 образеца, които се секвенират в момента в Харвард. Общо взето сме наясно с това което се е случило, с етапите, с обемите. В книгата има обосновани факти на геномна основа. Една от централните теми е защо българите не просто оцеляваме, а съхраняваме нациията си.

 

Българите са били много адаптивни хора, които са умеели да съжителстват - основно със славяните по другите държави наоколо. Това е формулата на успеха - партньорство, толерантност и съжителство. Това е така от времената на Велика България“, категоричен е историкът. Според него историята като научна дисциплина попада в сферата на политиката, а това основно се случва през 20-ти век. В 50-те години България се смята като първа славянска държава, но това не е вярно, българите са много повече в държавата, отколкото славяните, категоричен е ученият.

 

Сръбските "научни новини" за славянските гени на Бълканите очевидно обслужват политиката на Белград и Москва и са предназначени за вътрешна употреба преди изборите в Сърбия, коментираха за Фрог нюз български историци.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5297 |08.12.2023 ГДБОП иззе голямо количество цигари без бандерол при акция в Хасково . 3| 4137 |08.12.2023 "С източника на клеветите ще се видим в съда". Деян Николов от "Възраждане" коментира разказа за побой и заплахи . 12| 11808 |08.12.2023 Адв. Емил Георгиев пред ФрогНюз: С конституционната реформа не трябва да се бърза. Има проблем с методическите указания на главния прокурор . 1| 8332 |08.12.2023 Културологът А. Пантелеева за ФрогНюз: Все повече се търсят и издават български автори на Панаира на книгата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads