Реклама / Ads
3| 2426 |26.02.2024 НОВИНИ

Навални е убит, за да бъде осуетена размяната му с руския агент Красиков

.
Вместо на свобода - убит
Опозиционният политик Алексей Навални умира непосредствено след постигнато споразумение за размяната му с осъдения за убийство в Германия офицер от Федералната служба за сигурност на Русия Вадим Красиков. Това съобщи сътрудничка на опозиционера Мария Певчих.
 

"Навални в близките дни трябваше да бъде на свобода, защото постигнахме решение за размяната му", казва Певчих.

 

Информацията идва дни, след като руските власти дадоха тялото на опозиционера на майка му. Той почина на 16 февруари в затворническа колония в Русия.

 

Мария Певчих съобщи, че в началото на февруари на президента на Русия Владимир Путин е предложено да размени наемния убиец Вадим Красиков, който излежава присъда за убийство в Берлин, за двама американски граждани и Алексей Навални.

 

След началото на войната в Украйна сътрудниците на Навални с помощта на журналиста Христо Грозев започват да работят върху възможността за размяна. Навални не може да бъде разменен директно, защото е руски гражданин и чужди държави не са длъжни да защитават правата му. Но екипът му е намерил изход: т. нар. хуманитарен обмен - руски шпиони в замяна на политически затворници.

"До пролетта на 2023 г. нашият план [размяната на Навални] получи одобрение, всичко можеше да се случи още тогава, преди година, но не се случи", казва Певчих, като добавя, че процесът е бил възпрепятстван от длъжностни лица на всички нива.

 

Според сътрудничката на Навални въпреки отказа на много чуждестранни официални лица да помогнат за реализирането на плана, благодарение на помощта на "някои хора", които тя не назовава, той все пак е бил близо до осъществяване.

"Вечерта на 15 февруари получих потвърждение, че преговорите [за размяната на Навални] са в ход и са на финалния етап. На 16 февруари Алексей беше убит", казва Певчих.

 

Идеята за замяна на Навални с Красиков е представена на Путин от руския магнат Роман Абрамович. По думите на Мария Певчих на Путин е било "ясно казано", че единственият начин да си върне Красиков е да го размени за Навални.

 

Путин обаче го е изтълкувал по различен начин: ако западните държави са "принципно готови" да разменят Красиков, те ще го разменят и за някой друг, а Навални трябва да бъде "отстранен". Певчих казва, че решението му е нелогично, но според нея Путин ненавижда толкова Навални, че е действал в ущърб на собствените си интереси, пише "Свободна Европа".

 

Сътрудничката на Навални не представя преки доказателства за твърденията си. Тя се позовава на факта, че "Уолстрийт джърнъл" преди това е споменал Навални в контекста на размяната и че Путин е говорил за Красиков (без да споменава собственото му име) като за човек, който може да бъде разменен за американци, осъдени в Русия (без да споменава Навални).

 

Все още няма реакция от страна на Кремъл на твърденията на Певчих.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2441 |26.02.2024 Денков към Зеленски: Вече е ясно, че целите на Путин се разпростират извън украинската държава /ВИДЕО/ . 17| 8607 |26.02.2024 Народът пита: Защо Гешев не е убил досега Сарафов? Забравете за операция „Чисти ръце“ . 5| 2595 |26.02.2024 Почина главата на еврейската банкерска династия Ротшилд - лорд Джейкъб Ротшилд . 11| 8176 |26.02.2024 ДАНС разкри руски разузнавачи, представящи се за българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads