Реклама / Ads
61| 8308 |21.12.2015 НОВИНИ

Нейнски: Лексиката за връщане на турското робство е примитивна

.
Надежда Нейнски
Конфликтът Русия-Турция позатихна, той премина на друго ниво. Въпреки него доставките на газ засега продължават, строителството на ядрената централа, която се строи от Русия, също продължава. Това каза посланикът ни в Турция Надежда Нейнски в ефира на bTV.
 
Дебатът в България върви в посока до каква степен можем да се възползваме от този конфликт. Нагнети се и политическата лексика в България в стил връщане на турско робство. Това ми се струва политически примитивно. Ние трябва да се научим да защитаваме интересите си, посочи тя.

Сега темата с интерконекторната връзка отново се постави на масата. Говори се за високоскоростния влак между София и Истанбул. Не бива да забравяме сближаването на Турция с ЕС. Всички европейски лидери коментират, че ЕС ще настоява да се изпълнят критериите за периемането на страната в ЕС. Има една ситуация, в която Туърция се оказа възможен фактор в нейното решаване. Заради бежанската криза ЕС погледна по-стратегически на региона, смята Нейнски.

"България може да бъде един добронамерен глас за турското члеснтво, ние имаме интерес от разширяването ... стига това да не противоречи на нашите национални интереси."

В коментар за руско-турските отношения прес последните седмици след свалянето на руския изтребител Су-24, Нейснки заяви, че "конфликтът е преминал на друго ниво, като продължават словесните атаки и икономическите санкции", но прогнозира, че това едва ли ще засегне енергетиката и големите инфраструктурни проекти като проектираната турска АЕЦ, която трябва да бъде построена от Русия.

България има интерес да поддържа добри отношения с всичките си съседи си и да отстоява националните си интереси, които обачат трябва да бъдат определени, в контекста на членството в ЕС и НАТО, каза Нейнски.

Посланикът описа посещението на турския премиет Ахмет Давутоглу в България миналата седмица като "работно". Предстои сериозна среща на правителствено ниво през пролетта за двустранните отношения, добави тя.

На срещата са се коментирали предимно инфраструктурни и енергийни проекти, като изграждането на газов интерконектор с Турция, който трябва да пренася азерски газ, който първоначално е трябвало да отиде в Гърция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5494 |20.12.2015 Павлова: Няма връщане назад за винетките . 5| 4617 |04.12.2015 И Митов заговори за връщане на имигранти . 12| 4272 |25.11.2015 Н. Нейнски: Инцидентът със Су-24 може да отприщи бежанската вълна . 14| 5306 |11.10.2015 Нейнски: Турция ще се бие срещу ПКК и на 1 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads