Реклама / Ads
11| 5150 |04.11.2023 НОВИНИ

Няма връщане назад с е-рецептите. Какво се промени за 3 седмици?

.
“Няма връщане назад”. Това заяви пред Българската национална телевизия зам. министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов по повод електронните рецепти, чието въвеждане предизвика огромен хаос и напрежение между лекари и фармацевти. Българският лекарски съюз поиска оставката му, но самият Гетов е категоричен - въпросът не трябва да се решава през медиите. 
 

Хаосът с електронните рецепти дойде през октомври, след като хартиената рецепта отпадна и се оказа, че в аптеките липсват голяма част от медикаментите, а системата не позволява генерична замяна. 

 

Хиляди хора бяха върнати при личните си лекари. Идеята за въвеждането й на практика бе да се ограничи безконтролното изписване на антибиотици и други лекарства и лекарите да бъдат сигурни, че пациентите им получават точното лекарство, което е изписано в рецептата. Вместо това обаче се стигна до обвинения в черен пазар и фармацевтична мафия.

 

Пред БНТ Гетов заяви, че само за трите седмици, откакто е въведена е-рецептата, сравнено със същия период на миналата година, употребата на антибиотици е намаляла с около 1/3.

 

Вчера министерството на здравеопазването забрани износа на инсулинови и други медикаменти, за да се попречи на недостига. По думите на Гетов в момента на пазара липсва само един вид инсулин. Забраната ще важи само за около 8 седмици - до Нова година. 

 

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) не смятат, че заповедта за забрана на износа на антибиотици и лекарства за диабет ще разреши изцяло проблема с липсата на медикаменти.

 

“С въвеждането на мярката би трябвало да има повече лекарства за българските граждани, но ще видим до какво ще доведе това. Все още не е решен въпросът с това аптеките да намират лекарства в складовете, за да могат да доставят нужното на своите пациенти“, каза пред bTV председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

 

По думите му не е ясно каква е реалната нужда от лекарствен продукт. Според него все още има лекарства, които са забранени за износ, но се намират трудно. Възможно е да се намали и вноса към страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4694 |04.11.2023 Фон дер Лайен отиде изненадващо в Украйна. Напредва ли Киев към ЕС? . 5| 4520 |04.11.2023 СБУ заподозряха брата на Сергей Бубка в колаборационизъм с Русия . 13| 17001 |04.11.2023 Отпада БДС за киселото мляко. Как да познаем дали е истинско? . 4| 4943 |04.11.2023 Без временно примирие до освобождаване на заложниците. Какво става в Газа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads