Реклама / Ads
24| 6320 |16.10.2023 НОВИНИ

"Нямаме нужда от война с Украйна". Антивоенни гласове в управляващата партия в Русия

.
В неделя руски губернатор беше обвинен от критици в "дискредитиране на въоръжените сили на Русия", след като заяви пред жителите на своя регион, че страната "няма нужда" от войната си в Украйна.
 

Наталия Комарова, губернатор на Ханти-Мансийска област и член на управляващата партия "Единна Русия" на президента Владимир Путин, направи тези забележки по време на среща с жители в сибирския град Нижневартовск в събота.

 

Съобщилите за изказването призоваха властите да започнат разследване на нейните изказвания, но досега Комарова не е била задържана и не са ѝ повдигнати обвинения.

 

Видеозапис от събитието, публикуван в социалните медии, показва как политикът е конфронтиран от съпругата на руски войник, която казва, че мобилизираните мъже са били лошо екипирани за фронтовата линия.

 

Комарова казала на жителите, че Русия не е била подготвена за нахлуването в Украйна.

 

„Питате ме защо съпругът ви няма екипировка, знаейки, че аз съм губернатор, а не министър на отбраната?“, посочва 67-годишната Комарова в записа.

 

„Като цяло ние не се подготвихме за тази война. Нямаме нужда от нея. Изграждахме коренно различен свят, така че в това отношение със сигурност ще има някои несъответствия и нерешени въпроси“, каза тя.

 

Коментарите на Комарова бързо се разпространиха онлайн, като според съобщенията са подтикнали провоенните активисти да я заклеймят пред властите за „дискредитиране на руските въоръжени сили“.

 

Онлайн изданието Sibir.Realii съобщи, че неговите журналисти са видели писмо от директора на сибирска организация с нестопанска цел Юрий Рябцев до министъра на вътрешните работи на Русия, призоваващо за допълнително разследване на коментарите на Комарова.

 

Дни след като Путин изпрати войски в Украйна на 24 февруари 2022 г., контролираният от Кремъл руски парламент одобри законодателство, което забранява пренебрежителното отношение към военните и разпространението на „фалшива информация“ за инвазията на Москва в Украйна.

 

Руските съдилища са използвали законодателството, за да налагат глоби и затвор на критиците от опозицията, включително тези, които описват пълното нахлуване на Москва в Украйна като война, вместо да използват предпочитания от Кремъл евфемизъм на „специална военна операция“.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4486 |16.10.2023 Буяр Османи: Да се направи референдум дали Северна Македония иска да е в ЕС . 2| 5020 |16.10.2023 Млад турист почина в района на Рила . 0| 3753 |16.10.2023 Везенков със 17 минути и 2 точки при загуба на Сакраменто от Голдън Стейт . 0| 4663 |16.10.2023 "Хамас не представлява палестинския народ". Какво знаем на 10-ия ден от войната?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads