Реклама / Ads
18| 6043 |05.06.2014 НОВИНИ

Нихат Кабил: Кафето закъсня

.
Нихат Кабил Източник: Булфото
ГЕРБ не успя да състави правителство миналата година, независимо че спечели изборите. Това и наложи съставянето на експертно правителство. Появи се обаче голям проблем със солидността на този кабинет. Липсваше политическата подкрепа, а всички повтаряха като мантра: „Да видим какво ще стане на Евровота.”
 

Това коментира бившия земеделски министър и бивш депутат от ДПС Нихат Кабил в предаването „Лице в лице” по бТВ. Големият победител след изборите е ДПС, запазвайки си избирателите от вътрешнопарламентарните избори и печелещи дори мандат повече от предишните Евроизбори, отчете Кабил.

Не може да се продължава с това правителство, което аха, аха, и всеки момент може да падне. ДПС на последно място има причина да иска предсрочни парламентарни избори и да подканя коалиционния си партньор да подава оставка, след като избирателите им са ги подкрепили, с вота си са показали, че са доволни от управлението им.

В момента ДПС поставя въпроса за бъдещето на този кабинет, защото пред държавата има много сериозни предизвикателства и проблеми, подчерта той.

ДПС е единствената партия с толкова силен политически имунитет. Всеки път, когато се тръгне остро срещу тази партия и представителите й, има силен рефлекс за обединение, коментира Нихат Кабил.

Бившият земеделски министър категорично изключи коалиция между ДПС и ГЕРБ. Пропастта е достатъчно голяма. Тя е следствие на много интензивно изказване във времето назад, посочи той.

Другите политически сили се страхуват да влизат между населението в смесените региони. Има дълбоко неразбиране на тяхната народопсихология, обясни успеха на движението бившият депутат.

Самият аз съм преживял Възродителния процес. Бях студент, посред нощ в 4 часа полицай чука на вратата ми. Поискаха ми документа за самоличност, сложиха печат невалиден под снимката и ми заявиха, че на следващия ден трябва да отида да си сменя името. По именник избрах Николай. Исках фамилията Топалов или Пехливанов, не ми позволиха, нито пък Дерменджиев и ме заплашиха, че ако продължавам така ще се видим на едно друго място.

Кафето между партийни лидери беше много закъснял символ. Това трябваше да се случи преди години и да се създаде поле, в което политическите проблеми да бъдат представяни на обществото, каза още Кабил.

Формално Ахмед Доган се е оттеглил от ДПС, но той все пак е почетен лидер. Такъв човек като Доган не може да се оттегли напълно. Смятам, че решението от днес е общо. Неговият стил не е такъв – по подобен ултимативен начин да се представят нещата. Но няма как да се случат и без неговото съгласие, завърши Кабил.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5352 |11.07.2013 Кафето пред НС гарнирано със задържане на хора . 25| 5461 |08.07.2013 50-тина изпиха кафето си пред парламента . 36| 5522 |27.06.2013 Дъждът не разми кафето пред парламента . 31| 5747 |25.06.2013 Протестиращи си пият кафето пред депутатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads