Реклама / Ads
6| 5296 |13.09.2010 НОВИНИ

Никой не иска "Кремиковци"

.
"Търг с явно наддаване" е следващата стъпка по продажбата на производствената площадка и останалите активи, свързани с работата на дружеството.
 

Нямаше кандидати за участие в търга с тайно наддаване за продажба на производствената площадка, заедно с всички активи, свързани с производствената дейност на „Кремиковци“. Това съобщи синдикът на комбината Цветан Банков. Предложенията за цена, придружени от такса в размер на 10% от оценката, можеха да се представят в запечатан плик в канцеларията на синдика днес от 12.00 ч. до 13.00 часа. Началната цена на обособената част от имуществото на комбината бе 565 517 510 лева.

Синдикът уточни, че днешният търг е първа фаза от общата процедура по осребряване на имуществото на комбината. Следващата фаза предвижда насрочване на нова продажба, след като има ново обявяване и търг с явно наддаване.

Комбинатът бе обявен в ликвидация в края на май т.г., а дълговете му към кредиторите са над 2 милиарда лева. Производството по несъстоятелност ще приключи, когато бъде продадено цялото имущество и сумите, постъпили от осребряването му, бъдат разпределени между кредиторите по законовия ред. Кредиторите на „Кремиковци” са над 7 000. Около 600 са юридическите лица.

През август бяха отнети лицензите на комбината за производство и разпространение на електроенергия, тъй като те вече не са му необходими. Тогава синдикът Цветан Банков обяви, че има достатъчно финансов ресурс за запазване на електропреносната мрежа на „Кремиковци“ в работещ вид, тъй като тя е най-ценният актив от производствените мощности.

Според синдикатите продажбата на активите на комбината дава възможност за нов старт на производството и за изплащане на дължимите пари към служителите на „Кремиковци“. С продажбата на активите дружеството ще престане да съществува. Това обаче не означава задължително край на стоманопроизводството. Ако активите се купят при този, или втория търг от инвеститор, който желае да произвежда стомана, той ще може да направи това, стига да покрие екологичните изисквания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 7975 |02.09.2010 Б. Борисов: Никой не обръща внимание на провалили се политици . 1| 5225 |28.07.2010 Украинец наддава за "Кремиковци" . 9| 5743 |07.05.2010 П. Бунев: БДЖ върви по пътя на "Кремиковци" . 32| 5176 |21.04.2010 Гергов: Никой не може да ме изгони от панаира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads