Реклама / Ads
1| 2823 |28.03.2024 НОВИНИ

Никола Минчев: Има време за избори 2 в 1, ако ИТН върнат мандата още днес

.
Никола Минчев
Заявките на "Има такъв народ" бяха, че ще върнат мандата неизпълнен. Така зам.-председателят на Народното събрание и депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България"” Никола Минчев коментира новината за връчването на третата папка на ИТН. По думите му не е късно за избори 2 в 1, противно на това, което намекна вчера президентът Румен Радев.
 

"Доколкото си спомням Тошко Йорданов каза,че ще върнат мандата неизпълнен и че трябва да се върви към избори 2 в 1", каза Минчев в ефира на в ефира на NOVA.





"С оглед сроковете, заявките им предполагат да го върнат веднага. Конституцията им дава възможност да го задържат, докато парламентарната група намери премиер. След номинация за министър-председател има едноседмична срок да представи правителство. Ако се изпълни цялата тази конституционна възможност, със сигурност би попречило на провеждането на двоен вот, каквото не е идеята, която декларира Тошко Йорданов”, поясни Минчев.

 

"Логиката, с оглед заявеното от него досега, следва да го върнат веднага неизпълнен - тоест цялата процедура да се извърти още днес".

 

Според него все е още не късно за това изборите да на 9 юни.

 

"Има достатъчно дни хем да се проведат консултациите, хем да се предложи служебен премиер и той да предложи министри, за да имаме служебно правителство до 9 април и да има избори 2 в 1. В конституцията пише срокът е до 2 месеца, така че дори на 10-и или 11-и да се случи това, пак е възможно", допусна Минчев.

 

По думите му не сме на прага на конституционна криза.

 

"Списъкът от премиери е сравнително широк. Изключвам хипотезата всички да откажат да поемат тази отговорност в този момент. Който и да бъде избран, трябва да изпълнява конституционните си задължения добросъвестно и да организира честни избори", коментира още депутатът от ПП. 





На въпрос дали след изборите ще преговарят с ГЕРБ-СДС, ако картината остане същата след изборите, Минчев отговори, че това не е изключено.

"При всички случаи воденето на преговори не означава, че ще се стигне до стискане на ръце", поясни депутатът. По думите му партньорството с БСП е доста по-сложно, отколкото беше преди 2 години и половина.

 

Вчера Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме Промяната – Демократична България”. Папката прие предложеният за премиер акад. Николай Денков, който обаче я върна веднага неизпълнена.

 

"Аз ще върна мандата неизпълнен, защото в парламента няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме заедно с ГЕРБ-СДС преди 10 месеца, нито за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление. Коалицията, която вече е ГЕРБ-ДПС, иска избори. Правейки преглед на преговорния процес, нямаме съмнения, че той беше проведен проформа с ясното съзнание, че страната трябва да бъде изпратена на избори", посочи акад. Денков. 

 

"За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото колегите от ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката”, коментира съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.





"Не се изненадвайте, ако получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза", обърна се Радев към ПП-ДБ, а Кирил Петков отправи молба към него - европейските и парламентарните избори да бъдат две в едно. Радев заплаши и с конституционна криза заради орязаните му пълномощия в избора на служебен премиер.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 2439 |28.03.2024 Радев връчва третия мандат на ИТН . 2| 2396 |28.03.2024 Конституционалист: Да стане конституционна криза е преекспонирано . 2| 2388 |28.03.2024 "Очаквам да видя кой и с какви аргументи ще гласува срещу софиянци". СОС гласува бюджета на София . 6| 7966 |28.03.2024 Николай Кръстев за ФрогНюз: Отново някой ни дърпа към сивата зона на Балканите. Думите на Вучич не трябва да бъдат подценявани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads