Реклама / Ads
3| 4161 |05.11.2023 НОВИНИ

Никола Тулечки: ЦИК беше съучастник в активното мероприятие от миналия петък

.
Източник: личен архив
Проблемните машини са малко, а темата се преекспонира по скоро по информационни причини отколкото да е реалност. Това заяви пред БНР Никола Тулечки, наблюдател от Организацията "Обединение за честни избори".
 

"На този тур, за щастие, няма нещо по-сериозно, което да ни е направило впечатление. По скоро имаше няколко фалшиви тревоги. Едната беше с един очакван проблем с развалени принтери на машините, което за щастие не се реализира и по последни данни на ЦИК има под 50 машини, които са дали грешка, което е доста добре. Имахме няколко сигнала за неподготвени секционни комисии, които не слагали печати върху машинната бюлетина. По наше мнение това не е голям проблем. Ако наистина се окаже, че е голям проблем, тези бюлетини ще бъдат сметнати за валидни заради високия обществен интерес", обясни той.

 

Тулечки подчерта, че се наблюдава ниска активност в зоните с по-голяма концентрация на рискови секции. По-голяма активност очакваме в Сливен и Самоков, добави той.

 

Според него МВР са показали по-голяма активност спрямо минали избори. Тулечки каза още, че "цената на вота" е поскъпнала:

 

"Имахме сигнали за цифри от типа на 200 лв. в Родопите, за 300 лв. се говореше в един момент".

 

Според него има основания за критики към организацията на тези избори заради "цирка и активното мероприятие, което се случи миналия петък и компрометира вота на първия тур, който е най-важен за местните избори". Той отбеляза, че има общини, където невалидните бюлетини са повече от 10 пъти общинската избирателна квота.  Тулечки е категоричен, че това е било предотвратимо. ЦИК беше съучастник в това активно мероприятие, смята той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3965 |05.11.2023 Юрий Асланов: Ниската избирателна активност е присъдата на хората . 1| 3884 |05.11.2023 "Галъп": Активността на вота в София към 19.00 часа е 33,4% . 5| 4236 |05.11.2023 Проф. Стоянович: Не мога да си представя, че в 21 век някой в ЦИК може да каже, че на машината ѝ се е разхлабила паметта . 19| 6305 |05.11.2023 Първи данни: Новият кмет на София е Васил Терзиев, в Пловдив печели ГЕРБ, Варна отива при ПП-ДБ, фотофиниш в Благоевград /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads