Реклама / Ads
26| 3889 |08.01.2024 НОВИНИ

Николай Василев: За да се реши демографската криза, държавата да дава 20 000 лв. за раждане на дете

.
Бившият министър на транспорта Николай Василев Източник: БГНЕС
Държавата трябва да дава около 20 000 лв. за раждането на дете, ако наистина иска да се реши демографската криза. Това предлага бившият министър на транспорта, икономиката и държавната администрация Николай Василев пред БНР.
 

Той отправи критики към управляващите за отсъствието на реформи и коментира, че с пари от държавния проблем не се решават проблеми.

 

Василев, който бе номиниран за министър-председател от ИТН през 2021 г. увери, че е привърженик на трупането на пари от държавата в добрите икономически години, защото с тях могат да се посрещнат евентуално лошите, които ще дойдат.

 

"В икономическата наука и има две противоположни школи. Аз съм от тази, че когато има растеж и няма проблеми – добри години, трябва да се спестяват пари за лошите годините, които могат да дойдат. А добрите държавници трябва да предположат, че може да има такива години и да трупаме резерви. Ние правим обратното – трупаме огромни дългове и ако ни се струпат беди няма с какво да ги посрещнем. 11,4 млрд. лв. са похарчени незнайно за какво", посочи Василев.

 

За това, че сме най-бедни в Европа той отбеляза, че са виновни правителствата до 1997 г. Средната заплата от 2000 година досега се е вдигнала над 10 пъти, "настигаме средното ниво в Европа, но от много ниска база".

 

"Ако имаше икономически и световен закон, когато харчим и раздаваме пари през бюджета, нацията забогатява, дайте да го правим. Познавате ли семейство, което живее на кредити да е забогатяло, обикновено затъват", аргументира се експертът.

 

За съотношението между дълг и БВП у нас той каза, че сегашните правителства наследиха, от 2009 г., държава с най-нисък дълг спрямо БВП.

 

"Българските граждани и деца ще дължат 70 млрд. лв. в края на този мандат. Тя и Гърция така започна. Преди 25 години Гърция беше десетки пъти по богата, журналистите получаваха 10 пъти по-високи заплати, тази разлика сега е 2:1. Моята теза е, че политиката на дефицит е вредна и се чудя как управляващите се похвалиха, че дефицитът им е успешен 2,2. Тя смятат, че лимитът на дефицита е 3%, аз смятам, че е 0", допълни Василев.

 

Специалистът подчерта, че бюджетът е достатъчен да се решат много проблеми в държавата, а не се решават.

 

"Няма реформи – държавната администрация е раздута и с ниски заплати, защото са много хора. Продължаваме с неефективни обществени поръчки – инхаус", критикува управляващите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3700 |08.01.2024 Разследват полицай, катастрофирал със служебен автомобил след употреба на метамфетамин . 0| 4750 |08.01.2024 Внимание, поледици: В областите Разград, Шумен, Силистра и Добрич да стъпват внимателно! . 0| 5712 |08.01.2024 Земетресение с магнитуд 4.4 удари Турция . 5| 4251 |08.01.2024 Северна Корея заплаши да изстреля още сателити и да укрепи въоръжените си сили през новата година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads