Реклама / Ads
23| 5350 |26.03.2020 НОВИНИ

Николина Ангелкова за туризма: Ситуацията е много тежка. Кошмарно е!

.
Николина Ангелкова
Ситуацията е много тежка. На 17 март издадох заповед, с която да се прекратят всички екскурзии. На практика работят само няколко хотела. Вчера получих информация, че у нас в цялата страна в местата на настаняване нощуват 1825 човека. Кошмарно е. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по БТВ.
 

Приехме мерките за извънредното положение. Там се казва, че сроковете спират да текат. В тази връзка искаме да се предложат различни варианти за баланс. Това е трудно. Всеки си иска парите. Едните искат отсрочка. Тежка е ситуацията. На ден получаваме много писма, над 200 от потребителите. Препоръчваме, ако е възможно потребителите да приемат ваучер до 24 месеца. И да е сигурно, че потребителят ще може да го ползва, без значение дали туроператора ще фалира.

 

Това, което искат туроператорите е да има опция издаване на ваучер. Ние не можем да задържим потребителя на всяка цена да приеме ваучер. Апелираме той да се приеме. Дали сме три опции-ваучер, пренасочване на пътуването до 24 месеца и възстановяване на сумата. Балансът е труден. Съобразяваме се с европейска директива. Същото е и с авиокомпаниите. Възможно е да се стигне и до фалит. До 13 април е извънредното положение.  Ние даваме срок до 14 май този срок за възстановяване да не тече.

 

Не мога да прогнозирам дали ще има летен сезон. Искаме да изградим кризисна стратегия. По отношение, ако имаме късен летен сезон, нашите меки са към насърчаване на вътрешния туризъм. Насочени сме и към съседите, защото те могат да дойдат без да летят. Правим всичко възможно да има българи на нашето Черноморие. В началото на тази година, данните, които имахме, очакванията ни  бяха за 5-10 процента ръст на туристическия сезон. Искаме да не се отменят резервациите за юли и август. Няма засега такива отменени. Но са спрели записванията. Вече са въведени ваучерите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4089 |19.03.2020 Ангелкова: Всеки сам е поел риска да замине по това време . 5| 3882 |17.03.2020 Ангелкова: До 13 април се спират всички организирани екскурзии . 4| 4554 |25.02.2020 Ангелкова: До края на деня ще е ясно какво е ”непредвидено обстоятелство” при отказ от екскурзия . 4| 4163 |24.11.2019 Министерство на туризма: Пясъчната дига в Созопол е почти премахната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads