Реклама / Ads
10| 3143 |25.04.2024 НОВИНИ

Бившият министър Ал. Николов: "Булгаргаз" е политическа маша, загубите от "Боташ" за 6 месеца са 60 милиона

.
Александър Николов
Това, което затормозяваше най-много "Булгаргаз" през последните години, е изключителна политическа неадекватност и контрол върху икономически субект, който трябва да работи по нормални пазарни правила, но работи като политическа маша. Това не е стартирало от 2022 или 2023 г. Това заяви Александър Николов, бивш министър на енергетиката.
 

"Ако се цели да се разбере каква е текущата ситуация, трябва да се започне от много по-рано. В пожелателен характер, би било много хубаво, ако някои управляващи вършат нещата така, както са обещали по време на избори."


Той коментира, че има достъп до документите и отчетите на "Булгаргаз" както от министерства, така и от службите.

 

"Договорът с "Боташ" е най-видното нарушение на политиката, следвана през последните 2 години в сектор "Енергетика". Не знам защо нито една служба не се е самосезирала, за да си набие ползите за това, видиш ли, каква грандиозна работа са свършили. Вижда се кой има полза от фалиране на "Булгаргаз". Тези, които завземат текущо пазарните дялове и тези, които потенциално са получили някакви корупционни дялове от това огромно ощетяване. Достъп до документите има. Защо се мълчи?", попита Николов.

 

 

"Сметката се плаща от нас като потребители - било то през дълг, било то през текущи разходи. Проблемите са изцяло свързани и зависещи от България и от българското управление - било то на дружество, било то на холдинг, било то на политическо ниво. Полезността на договорът е 0. Вреди през разходи, при това огромни. Ако една стока струва 3 лв и доставката на стоката трябва да е 2%, а ти решиш, съвсем случайно, да фиксираш цената на транспорта, не като процент от стоката, а като фиксиран разход, който прави стоката практически непродаваема в конкретната страна, просто не можеш да ползваш тази стока, обясни той.

 

Договорът води до над 60 млн. загуби в първото шестмесечие. В първото от 26 шестмесечия. По отчета на "Булгаргаз" има огромни загуби и нулево използване на капацитет", допълни бившият енергиен министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3557 |25.04.2024 Антъни Блинкън: Вашингтон и Пекин трябва да се справят с различията си . 5| 2429 |25.04.2024 Балотаж в РСМ: Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ с голяма преднина пред Стево Пендаровски . 0| 2349 |25.04.2024 Депутатите гласуват на второ четене промените в Закона за енергетиката . 16| 3212 |25.04.2024 Ще има ли червен картон за председателя на парламента Росен Желязков? /на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads