Реклама / Ads
4| 4044 |27.09.2023 НОВИНИ

Нинова хвана Радев за гушата. Пита го къде му е конституционният проект

.
Засилва се напрежението между ръководството в БСП и президента Румен Радев. Разрив в отношенията между левицата и държавния глава има отдавна, но въпросът с конституционните промени изглежда ще се превърне в нов повод за конфликт. 
 

Пред журналисти Корнелия Нинова призова държавния глава да покаже своя проект за промени в основния закон, “ако ще има смислен дебат по темата”. Лидерката на левицата попита още защо Радев не е представил предложенията си. 

 

Още от лятото на 2020 г. се говори, че президентът Радев има готов проект за промени в Конституцията, но досега никой не го е виждал. При обявяването му заяви, че ще изчака оставката на тогавашното правителство на Бойко Борисов. После от кръговете около президента заговориха, че “нямало смисъл” да показват проекта, защото “враждебното мнозинство” нямало да му обърне внимание. 

 

“Днес чухме, че Борисов се отказва от смяната на националния празник в Конституцията. Вярно ли е, че ще се откажат и от предложението за двойно гражданство за заемане на висши държавни длъжности? И вярно ли е, че и съдебната реформа няма да остане в този вид след разбиващите коментари на всички професионални гилдии? Ако това е така, това означава, че цялото предложение за конституционни промени е прах в очите”, попита още Нинова. 

 

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му няма да подкрепи смяната на националния ни празник.

 

Червената лидерка припомни още, чу правната реформа в Конституцията е предложена от ПП-ДБ и ако ГЕРБ не я подкрепят, дискусията става безпредметна и загуба на време.

 

Окончателното случване на промените в Конституцията е обещано за средата на декември. Депутатът Делян Пеевски от ДПС заяви, че изменения в основния закон ще бъдат обсъдени в пленарна зала на 6 декември. След това на 13 декември ще има заседание на Комисията по конституционните въпроси, на 14 декември ще се гласува на второ четене, а на 15 декември - на трето четене. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4058 |27.09.2023 ПП държат на Бачийски в Бургас. ДБ се явяват с друг кандидат . 12| 4217 |27.09.2023 Иван Бакалов: Социолозите перат Борисов . 3| 4669 |27.09.2023 Лагери с казаци, шествие под императорски знамена. Какво се знае за изгонения от България беларуски свещеник? /видео/ . 3| 3901 |27.09.2023 Иво Беров: Путинова Русия налага целите си през църквата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads