Реклама / Ads
Frognews
6| 3323 |11.04.2017

Нинова отказа на Борисов да е шеф на парламента

.
Преди минути лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че е предложил на председателя на БСП Корнелия Нинова да стане председател на 44-то Народно събрание. Но тя отказала.
Корнелия Нинова е отказала предложения висок пост от Борисов.

Да, получих предложение да стана председател на НС. Отказах, защото няма как с един пост да бъдат купени или преодоляни нашите принципни различия, категорична бе Нинова.

Ето какво каза Ккорнелия Нинова след срещата си с представители на ГЕРБ:

"С ръководството на ГЕРБ разговаряхме по няколко теми и резултата мога да обобщя така: коалиция е невъзможна, алтернативата е реална- в лицето на БСП, съгласие по национални теми- при едно условие.  Моля да се спрат внушения и спекулации, че е възможна коалиция- управленска, обща между двете партии. За нас това не е възможно по две причини: разминаването в програмите и второ – заявихме се като алтернатива на ГЕРБ, поискахме промяна и 1 млн. българи ни последваха. Не е възможно да предадем тези хора и часове, или дни по-късно да направим общо управление с ГЕРБ. Нашата политика за промяна продължава.

Алтернативата е реална. Запознахме ръководството на ГЕРБ с нашите политики, които ще отстояваме още от следващата седмица.  Готови сме за внасяне в Народното събрание на 10 закона, които представляват предизборната ни програма в реално изпълнение, като законотворчество в парламента. Първо – доходи и бедност. Още от първите дни внасяме и започваме дебат за преизчисляване на пенсиите, компенсация на доходите във връзка с увеличение на природния газ и повишаване на цените, обвързване на майчинството с минималната работна заплата, повишаване на енергийните помощи. По темата образование - готови сме и внасяме алтернативен проект за изменение на закона за училищно и предучилищно образование така, както сме обещали в кампанията - един учебник, връщане на средствата в държавните и общинските училища. По темата икономика - всички обещания под формата на закони за подпомагане на  българския малък и среден бизнес – промени в действията на Банката за развитие, закон за храните за подпомагане на българското производство, закон за публичните предприятия. Всичко това е готово и го внасяме веднага. По отношение на престъпност, корупция и борба с корупцията- внасяме отпадането на маловажен случаи в Наказателния кодекс и промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Намаляване на възможността за връщане на безкрай пъти на дела. Цялата ни предизборна програма се превръща в законотворчество още от първия ден и ние сме алтернативата на ГЕРБ.

Съгласието под условие е по две теми. Постигнахме разум, че трябва да търсим съгласие между всички политически партии в България. Това е председателството на България на ЕС и национална сигурност – вътрешна и външна. За нас успешното председателство на България е изключително важно, но поставихме и теми, които би трябвало по време на председателството  да се поставят от страна на България, като национален приоритет и те са: трудови и социални права на европейските граждани, младежка безработица, регионални различия, продължаване на кохезионната политика, приемането на България в Шенген поради изпълнението на условията- т.е. председателството да бъде използвано, за да може България да постави на дневен ред и важните за нас национални въпроси. Условието за такава подкрепа е едно - цялото това съгласие да се случва в българския парламент. Припомних на г-н Борисов случаи от предишно Народно събрание, когато ние поставяхме въпросите, поискани днес от тях за дебат – Брекзит, Европа на две скорости и други, и тогава правителството отхвърляше тези опити на опозицията да прехвърли дебата в парламента. Правителството взимаше решение, а парламентът само ги изпълняваше.  Поставихме условия, ако са съгласни, в парламентарна република, парламентът да е мястото, където се постига това съгласие, дебатът да се води тук, решенията по председателство и национална сигурност да се взимат в залата с общо съгласие между всички парламентарно представени партии и с общ  документ – декларация, решения. Има такива документи в работата на парламента, които изразяват национална позиция и национално съгласие. Те приеха това – да се промени този стил на правене на политика и да се прехвърли тежестта по вземането на решения в парламента."

Бойко Борисов заяви:  Държа да кажа, че нито ние, нито те някога и по някакъв повод сме говорили за коалиция. Предложих на г-жа Нинова в знак на уважение към добрия им резултат тя да приеме председателското място в парламента, тя отказа, тъй като счита, че ще бъдат твърда опозиция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Б. Борисов: Нямам нищо общо с Нова, бТВ и Пеевски 11| 8757 |11.04.2017 . Корнелия Нинова отива на среща с Бойко Борисов 2| 4381 |11.04.2017 . Нинова дава цената на газа на съд 1| 2836 |06.04.2017 . Борисов: Докога ще си мислят, че сме толкова наивни?! 4| 4084 |05.04.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ