Реклама / Ads
7| 11736 |21.09.2018 НОВИНИ

Нито един депутат от ГЕРБ не отиде на палатката при майките, една от тях разплака всички

.
Неколцина депутати отидоха при майките Източник: БГНЕС
Нито един депутат от ГЕРБ и Патриотите не отиде на палатката при майките на деца с увреждания, за да чуе за проблемите им. Жените, които четири месеца протестират с искане да се приемат важни закони, поканиха всички 240 народни избраници на среща в петък следобед. На събитието се отзоваха едва 3 % от депутатите- всички от БСП и Хасан Адемов от ДПС.
 

С майките бе и омбудсманът Мая Манолова, която ги подкрепя от началото на протестите. „Не искаме да сме социални паразити. Не искаме да съществуваме на хърба на хората. Ние сме образовани и искаме да бъдем полезни за обществото, да работим. Системата обаче ни принуждава да стоим затворени вкъщи, защото няма услуги, които да са ни в помощ при отглеждането на децата”, каза една от майките през сълзи. Друга допълни: „Четири месеца сме тук, а депутатите си обръщат главите, защото не искат да ни виждат”.

 

Боряна Драганова разплака всички присъстващи с емоционалното си обръщение към народните избраници: „ Не виждам да сте разбрали къде е проблема. Искам за момент да си представите, само за момент, че на нашето място са вашите майки, а на мястото на нашите пораснали деца-сте вие самите.

 

Над 18 години всички. Отговорете си на един въпрос, който искам да ви задам: Щяха ли вашите майки да се откажат от Вас? Просто когато мислите за нашите закони, мислете за това. Ако вашите майки бяха на нашите места, щяха ли да се откажат от борбата? Щяха ли вашите майки да се откажат от Вас? Аз няма да се откажа! Съжалявам, че съм толкова емоционална. Хващате ме в момент, в който изписват майка ми от болница и съм с дете с увреждания над 18 г. Имам една жена, на която успявам да плащам и която стои вкъщи, за да мога да дойда на палатката и да мога да работя.

 

През останалото време аз съм неподкрепена, сама, без услуги. Имам и здраво дете, за което трябва да се грижа. Аз съм единственият човек, който трябва да изкарва пари. Системата в момента отново ме поставя пред дилемата дали да спря да работя и да се затворя вкъщи. Ако до утре не намеря услуга, която да ми помогне, разбирате ли-няма живот, няма шанс. Аз ако спра работя, няма с какво да плащам. На 29 ноември моята дъщеря ще навърши 20 години. Ще свършат всички възможни помощи до момента за децата и трима души ще бъдем обречени да живеем с 250 лв. на дъщеря ми. Сами си отговорете това дали е възможно.

 

Отдавна отправям предизвикателство към вас. Направете така, че всеки от депутатите да прекара в едно семейство с дете над 18 години с тежко увреждане. Без медии и популизъм. Прекарайте три дни с нас, за да видите какво е. Три дни с онкоболен човек. Три дни с диабетно болен, с човек без крайници или със сляп и глух.
Седнете за три часа в НС в инвалидна количка и се опитайте да свършите някаква работа. Ясно е , че проблемите са много. Но когато прекарате три дни в семейство с деца с увреждане, тогава влезте да гласувате законите. Сигурна съм, че ще имате друг поглед върху нещата”.

 

Депутатите, след които и лидерът на БСП Корнелия Нинова обещаха да направят всичко възможно, за да се приемат законите. Те изразиха опасения, че при забавяне, може да не влязат в сила следващата година, тъй като са обвързани с приемането на бюджета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3647 |21.09.2018 Майките на деца с увреждания канят всички депутати на среща . 1| 3689 |20.09.2018 Депутатите гласуват рокадите в кабинета ”Борисов 3” . 0| 3523 |19.09.2018 Майките поканиха депутатите в палатковия им лагер . 4| 5117 |19.09.2018 Лозан Панов пред депутатите: Притеснен съм от качеството на законотворчеството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads