Реклама / Ads
6| 6085 |28.09.2023 НОВИНИ

Номинираният за „Оскар“ Евгений Афинеевски: Путин загуби контрол над Украйна още през 2014 г.

.
Евгений Афинеевски
Сирени, взривове и разрушенията след тях - документалният филм „Свобода под прицел: Борбата за Украйна“ разказва за онова, което преобръща живота на обикновения човек по време на война. И което предизвика отзвук по целия свят. Но за неговия режисьор - Евгений Афинеевски, конфликтът започва преди 24 февруари 2022 г. и продължава вече близо десетилетие, с ескалацията на антиправителствените протести в Украйна.
 

Тогава стотици хиляди са недоволните от управлението на президента Виктор Янукович, който отказва да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз и се обръща към Русия.

 

Това, предполагам, ще бъде изненада за много хора, защото истинската война започна в края на Майдана, когато руският президент Путин загуби контрол над тази страна, когато Янукович избяга и когато имаше близо 100 убити на Майдана. Тогава започна войната. На 20 февруари 2014 година, казва в интервю за Евронюз Евгений Афинеевски.

 

Оттогава до днес режисьорът разказва за ситуацията в Украйна. Филмът му от 2015 г. - „Зима под прицел“, посветен на Евромайдана, е номиниран за „Оскар“ за най-добър в документалния жанр, както и за праймтайм награда „Еми“. А само за едно денонощие в платформата Netflix събира над 250 хил. гледания.

 

„Путин не осъзна какво направи. С лошите си дела той обедини Украйна. Обедини я с войната, която отприщи през 2014-а. И това е впечатляващо. Днес Украйна е много обединена. Миналата година, когато започнах работата по “Свобода под прицел”, дадох много интервюта. И казах ясно - тези хора, независимо къде в Украйна се намират, ще останат и ще бъдат тормозени, но никога няма да станат роби. Забележително е да се види тази промяна през всичките тези години. Мисля, че от 2014 г. насам украинската армия се промени и стана много силна. Защото - помните 24 февруари 2022 г., когато пълномащабното нахлуване започна, Украйна се бореше сама и не позволяваше на врага да превземе Киев. И без никаква помощ отблъскваше врага в някои градове. Така че, виждам само положително развитие в украинското общество.”, посочва Афинеевски.

 

Според него всеки век има поне по един диктатор като Наполеон и Хитлер.

 

Предполагам, че в нашия век Путин е този с империалистичните амбиции, които опитва да изпълни. И, макар че Украйна никога няма да се предаде, ако хипотетично го направи, Полша, Прибалтика, Молдова и кой знае коя друга държава попадат в огъня на войната. Днес Украйна е щитът на Европейския съюз. Украйна се бори, за да предпази блока от потенциална инвазия. Защото - не забравяйте - не става дума само за Украйна. Става въпрос за цялото демократично общество, което винаги застава на пътя на всеки диктатор и на всеки империалист. И с всяка победа желанието за още и още само нараства. Апетитите растат. Когато започнеш да ядеш, апетитът ти расте, казва още режисьорът.

 

Той смята, че руската пропаганда е навсякъде в Европа, но излиза и извън границите на континента.

 

„Русия успешно възприе теорията за голямата лъжа, която Йозеф Гьобелс разработи през 1939 г. и Хитлер публикува в книгата си „Моята борба“. Тази теория казва, че ако приемеш една достатъчно голяма лъжа и я повтаряш отново и отново, се превръща в истина. Същата тази теория казва, че истината е враг на лъжата, а и враг на държавата. Технически - заради руската пропаганда, която започна да мачка свободата на слово още през 2011 г. - ако трябва да сме точни, много издания затвориха, много свободни гласове бяха смазани, хвърлени в затвора или убити. Някои просто избягаха, някои медии напуснаха страната.“, допълва Афинеевски.

 

Пропагандата в Русия се превърна в оръжие. Затова във филма „Свобода под прицел“ се опитвам да подчертая, че свободата на хората и свободата на словото са две неща под атака. И това е Трета световна война. Може би медиите не искат да чуват за това, но аз, като режисьор, го виждам ясно. Третата световна война е хибридна в сравнение с предишните две. Имате ракети и бомби, които унищожават хора. И имате пропагандата, която също се е превърнала в оръжие, категоричен е той.

Рекламна статия
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4835 |27.09.2023 Чешките власти одобриха план за закупуването на 24 изтребителя F-35 . 4| 4106 |27.09.2023 Руският опозиционер Алексей Навални обяви, че ще бъде преместен в килия с още по-строги условия на задържане . 1| 4010 |27.09.2023 Американското правителство обяви, че включва Израел в програмата си за безвизови пътувания . 4| 4044 |27.09.2023 Киев: Наемници от ”Вагнер” отново са се активизирали в Източна Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads