Реклама / Ads
4| 3976 |22.10.2023 НОВИНИ

Нова руска офанзива в Източна Украйна, най-малко трима цивилни са убити

.
Източник: личен архив
Най-малко трима цивилни бяха убити, а няколко ранени в Украйна вчера и днес в момент, когато руските сили продължават да подлагат на обстрел украински градове в цялата страна и напредват близо до източноукраинския град Авдеевка, за който се водят ожесточени боеве, казаха днес местни украински служители, цитирани от Асошиейтед прес.
 

Един човек е бил убит, когато руските сили са обстрелвали украинския град Никопол от бастиона си в най-голямата украинска атомна централа, съобщи местният украински губернатор Сергий Лисак. Губернаторът заяви, че службите за спешна помощ в Никопол работят за оценка на щетите.

 

Руските войски превзеха Запорожката АЕЦ в началото на войната, което поражда периодични опасения за ядрен инцидент, тъй като обстрелът в близост до обекта продължава, като често е насочен срещу контролираните от украинците селища от другата страна на река Днепър.

 

В Кривой рог, родния град на президента Володимир Зеленски в Централна Украйна, 60-годишен мъж е бил убит снощи, след като руска ракета е поразила промишлено предприятие, написа в Телеграм кметът на града Олександър Вилкул. Съпругата на мъжа е настанена в болница със сериозни рани от шрапнели.

 

Кметът съобщи, че през нощта руски ракети и дронове отново са поразили същото място, като са причинили неуточнени щети и са предизвикали пожар, който е бил потушен до сутринта. Вилкул не даде подробности за естеството на обекта и дали е свързан с отбранителната индустрия на Украйна. Той заяви, че никой не е пострадал при втория удар.

 

По-късно говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви пред репортери, че руските сили са унищожили складове за гориво и боеприпаси на украинските военни в близост до местното летище в Кривой рог. 

 

Засега няма отговор от страна на украинските власти на твърдението на Конашенков, посочва БТА. 

 

В южната част на Херсонската област, където минава фронтовата линия, един цивилен е бил убит, а друг е бил ранен при "масиран обстрел" от страна на руските войски, съобщи днес губернаторът Олександър Прокудин. Руснаците са използвали минохвъргачки, артилерия, танкове, безпилотни самолети и ракетни установки, за да атакуват областта, като са поразили жилищни райони, написа Прокудин в Телеграм.

 

При руски обстрел през изминалото денонощие е ранен и един цивилен във фронтовия град Авдеевка в източната част на Донецка област в Украйна, съобщи днес изпълняващият длъжността местен губернатор Игор Мороз. През последните седмици за Авеевка се водят ожесточени боеве между руските и украинските сили, като силите на Киев се опитват да удържат подновената руска офанзива.

 

Мороз заяви, че руски ударни дронове, ракети, минохвъргачки и артилерийски снаряди са поразили и други части на Донецка област.

Руските войски започнаха вчера нова офанзива северно от Авдеевка, която е постигнала незначителни успехи, според анализ на Института за изследване на войната. Базираният във Вашингтон мозъчен тръст се позовава на спътникови снимки на прокремълски "военни блогъри" на терен, за да подкрепи оценката си.

 

Подновяването на офанзивата на Русия край Авдеевка отразява стремежа на руското военно командване за настъпателни операции в района "въпреки тежките загуби на техника и личен състав", заяви институтът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3796 |22.10.2023 Директорът на „Гранична полиция“: 80-90% от мигрантите се спират още на границата . 7| 3804 |22.10.2023 „Напуснете Северна Газа“: Ново предупреждение от израелската армия . 0| 3707 |22.10.2023 „Върви стремглаво в посока Сливница и Драгоман“: Пожар гори над Костинброд . 12| 3981 |22.10.2023 Борисов не знае ден ли ми е, нощ ли ми е. Пожела на симпатизантите на ГЕРБ в Добрич „хубава вечер“ през деня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads