Реклама / Ads
2| 4798 |08.05.2010 НОВИНИ

Новият закон за горите предвижда независим контрол

.
Новият закон за горите, който се очаква да влезе в Министерски съвет до края на месеца, разделя контролната от икономическата дейност в горите, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов пред “Фокус”.
 

Със законопроекта за първи път е предвидено контролът да се извършва от абсолютно независим държавен орган на бюджетна издръжка – Държавна горска инспекция, която ще има според закона, представителство във всички области на страната, без София – град.

„Ще има 27 областни инспекции по горите. В тях ще работят инспектори, които по места ще контролират приложението на Закона за горите на място независимо каква е собствеността – държавна, частна или общинска. Всички ще бъдат равни пред контролния орган”, поясни зам.-министър Костов.

Икономическите функции на частните и общинските гори ще зависят от собствениците, които ще могат да наемат лесовъди на частна практика.
Идеята за държавните горски стопанства е пък да бъдат обединени в няколко горски предприятия.

„Нашето предложение, което за момента е спорно, е дали да има шест държавни горски предприятия или само едно. Ако бъде едно предприятие, то ще съсредоточи цялата държавна горска собственост, която е 76 % от всички гори на територията на страната. Идеята на закона обаче е да има децентрализация. Моето виждане е да има да има шест държавни горски предприятия, в шестте икономически области на страната”, обясни зам.-министърът.

Сегашните държавни горски стопанства ще бъдат преобразувани като клонове на тези предприятия и ще запазят до голяма степен своите автономност и правомощия. Те няма да правят само годишен баланс, който ще се прави от държавното предприятие. Така ще бъде намалена сегашната администрация, а държавното предприятие ще може да инвестира средствата, които акумулира, в едно или друго горско стопанство, т.е. в свой клон, където е необходимо.

Предвидено е държавните горски предприятия да създадат специален фонд за инвестиции в горите, в който ще постъпва процент от продажната цена на дървесината. Към днешна дата, ако се отсече едно дърво, се заплаща тарифна такса, която отива в бюджета и след това бюджетът евентуално връща пари за залесяване. В законопроекта тази тарифна такса ще остава в предприятията – в този фонд. Тези пари няма да могат да се харчат за нищо друго, освен за инвестиция в гората, допълни още Георги Костов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4570 |04.05.2010 Левицата праща в съда Закона за академичния състав . 5| 5271 |27.04.2010 Местан критикува закона на Игнатов . 2| 6017 |27.04.2010 С новия закон на 5 години на училище . 7| 4658 |16.04.2010 Парламентарен цирк отложи законопроект за пушачите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads