Реклама / Ads
3| 4426 |09.05.2010 НОВИНИ

Нужна е прецизна театрална реформа

.
В сряда, след като премиерът Бойко Борисов се срещне с министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на финансите Симеон Дянков, артистите ще бъдат поканени отново на среща, за да обсъдят конкретните реформи в театъра.
 
Това съобщи председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев след днешната си срещата с премиера Борисов.

Няма как да се мине без реформа и в сферата на театъра. Категоричната позиция е на премиера Бойко Борисов. Миналата седмица от гилдията се заканиха да излязат на протест заради нея и заради необходимите съкращения на разходите в културата сфера с 10%. Основните притеснения на театралите са, че икономиите всъщност ще доведат до орязване на щатовете.

"Ще чуя исканията им, но искам да ги помоля да четат статистиките. Колко опери да речем има в Австрия, колко има във Франция и колко има в България? Сега може ли един билет за опера на данъкоплатците да ни излиза 137 лева?”, заяви Борисов пред Дарик радио.

“Ще има просто реформа и тук, няма как да се мине. Виждате Донев (Камен), когато отива в НДК сам, препълва непрекъснато залата, за два часа изчезват билетите. И не се оплаква за пари. В същото време трупи, които никой не ги посещава, всеки ден щели да протестират. Добре дошли са, протестирайте. Но това не може да продължава. Да глобяваме целия народ, за да съществуват разни малки трупи да речем”, коментира още премиерът.

По думите на Христо Мутафчиев министър-председателят е разбрал исканията на артистите. „Разбра исканията, които не са свързани с това да се увеличава бюджета на министерството на културата или да се увеличават заплатите на хората работещи в театъра, а за много прецизна и внимателна реформа в областта на изкуството и в театъра най-вече, с която всеки един работодател в съответен културен институт би трябвало сам да управлява своя бюджет и да му се носи както отговорност за разходите, които е правил, така и за приходите и за стойността на спектаклите, които определят и неговата репертоарна политика", каза Мутафчиев.

Той определи срещата си с премиера като изключително полезна.

Aко тръгне да се съкращава в театъра трябва да се направи във всички сфери в театъра. Всички длъжности. Това означава че не могат да се провеждат нормално представленията, което означава, че трябва да закрият театрите, което означава, че няма да има култура в тази страна, заяви актьорът от Народния театър „Иван Вазов" Владо Карамазов.

Карамазов беше категоричен, че театърът се нуждае от реформи и подчерта, че в момента има много „несправедливости" – една от тях е в заплащането на актьорите, което в момента е такова, че актьори, които не играят получават повече пари от такива, които играят всяка вечер. За да бъде честно заплащането Карамазов предлага да се въведе точкова система.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5273 |07.04.2010 Ген. Ст. Тонев: Здравната реформа е реформа на премиера . 4| 4495 |23.03.2010 ЕК недоволна от съдебната реформа у нас . 4| 4613 |16.03.2010 Брюксел ни хока за слабата съдебна реформа . 2| 4723 |15.02.2010 Нужна ни е по-добра пенсионна система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads