Реклама / Ads
1| 4648 |03.12.2015 НОВИНИ

Обама допусна връзка между атаката в Калифорния и тероризма

.
Стрелба в Калифорния
Възможно е стрелбата в Сан Бернардино, при която двама нападатели убиха 14 души и раниха 17, да е свързана с тероризма, допусна президентът на САЩ Барак Обама.
 

"Възможно е това да е свързано с тероризма. Ние още не знаем, разследването продължава, но мотивите на нападателите още не са изяснени", каза Обама в изявление пред медиите в Овалния кабинет в Белия дом, предаде Ройтерс.

Президентът Барак Обама заяви, че следователите все още не знаят защо двама заподозрени избиха 14 души и раниха 17 в Сан Бернардино, Калифорния. Той се зарече, че ФБР и съдебните органи ще разплетат докрай случая.

"Възможно е също да е било свързано с проблеми на работното място или мотивите да са смесени", каза президентът пред журналисти, след като се срещна в Белия дом със съветниците си за националната сигурност.

"Засега не знаем защо се случи това ужасяващо събитие. Знаем, че двамата нападатели, които бяха убити, са имали оръжия и изглежда са имали достъп до други оръжия в дома си. Но не знаем защо са го направили, не знаем какви са били мотивите им", каза президентът.

В изявление от Овалния кабинет Обама призова американците да изчакат фактите и след това да правят заключения. Мнозина американци имат чувството, че не могат да направят нищо срещу масовото насилие, но "всички ние има какво да направим", нацията трябва да попречи на насилието, продължи той.

"Необходимо е да се предприемат ефикасни мерки, за да се затрудни достъпът на някои хора до оръжие. Важно е всички американци, включително щатските законодатели, да помислят какво могат да направят", каза Обама, но призна, че заплахата от насилие не може да бъде напълно премахната.

Президентът нареди знамената да бъдат спуснати наполовина след кръвопролитието в Калифорния, съобщи Франс прес.

Нападателите носели над 1600 патрона

Нападателите, които убиха 14 души и раниха 21 в Сан Бернардино, щата Калифорния, са носели 1600 патрона, когато полицията ги е застреляла в джипа им, съобщи началникът на местната полиция, цитиран от Асошиейтед прес.

Освен това в дома на нападателите били намерени 3000 патрона, 12 тръби-бомби и стотици средства за изработване на самоделни взривни устройства.

Не се знае дали Саид Ризван Фарук и съпругата му са се стремели да убият конкретен човек. Нападението им е било планирано, но засега мотивите за него са неизвестни.

Ташфин Малик, която е влязла в САЩ през юли 2014 г. заедно със съпруга си, има пакистански паспорт и е пристигнала в САЩ с виза като годеница на Саид Фарук, съобщи представител на ФБР.

Все още не е ясно в кои страни е пътувал Фарук, който е американски гражданин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5229 |02.12.2015 Писанчев: Има връзка между "Червеи" и "Яневагейт" . 51| 8403 |25.11.2015 Обама "благословил" Ердоган за разстрела на руския Су-24? . 3| 4171 |23.11.2015 Правим газова връзка с Гърция . 17| 5024 |19.11.2015 Обама: ИДИЛ не може да се ликвидира без Асад да си иде от властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads