Реклама / Ads
1| 4664 |16.12.2009 НОВИНИ

Обсъждат промените в НК

.
Промените в Наказателния кодекс (НК) ще обсъждат днес депутатите в парламента. Три са внесените законопроекти: на Министерски съвет, на депутата Яне Янев и група народни представители и на Лъчезар Тошев, по които ще дебатират народните представители.
 

Законопроектът, внесен от Министерски съвет, предвижда завишаване на санкциите за приготовление и подбуждане към убийство, за причиняване на смърт при превишаване пределите на неизбежната отбрана, за причиняване на смърт по непредпазливост, за причиняване на смърт при професионална непредпазливост, за подпомагане или склоняване другиго към самоубийство и за причиняване на средна телесна повреда, тъй като предвидените сега наказания не съответстват на сравнително високата обществена опасност на посочените престъпни посегателства и не оказват нужното превантивно въздействие. Предвижда се чувствително завишаване на санкциите за отвличане.

Инкриминират се и нови форми на престъпно посегателство срещу правото на свободно придвижване в пространството и избор на поведение, каквито са предлагането на съдействие за освобождаване на отвлечения срещу получаването на облага, наказуемо съобразно приложимия основен или квалифициран състав; изготвянето, държането или укриването на предмети, материали или оръдия, предназначени или послужили за извършване на отвличане, наказуемо с лишаване от свобода за срок от пет до десет години; подготовката, подбуждането и сдружаването с цел извършване на престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от пет до десет години.

Предвижда се завишаване и на санкциите за някои особено обществено укорими посегателства срещу личността на малолетните и непълнолетните, предвид зачестилите посегателства срещу подрастващите.

Промени има и по отношение използването на неистински или подправен документ, или на документ с невярно съдържание с цел да се даде възможност на друго юридическо или физическо лице да получи неследващо му се имущество.

Предвижда се полицейските и разследващите органи да се посочат и като възможен предмет на посегателство, инкриминиращ противозаконното възпрепятстване на орган, натоварен с властнически функции, да изпълни задълженията си, произтичащи от службата му, както и увеличаване на предвидената санкция от лишаване от свобода до една година или глоба от сто до триста лева на лишаване от свобода до три години или глоба от петстотин до две хиляди лева, а когато задълженията на органа на власт са свързани с контрол върху трафика на наркотични вещества, аналози или прекурсори – от лишаване от свобода до две години с лишаване от свобода до пет години, като се запазва размерът на кумулативно предвиденото наказание глоба – от 10 000 до 50 000 лв.

Промените засягат и регламента и размера на наказанието "лишаване от свобода" за всеки, който склонява длъжностно лице от разследващите органи да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването – съответно за срок до шест години.

Предлага се полицейските органи и разследващите полицаи да носят по-тежка наказателна отговорност за осъществен състав на пасивен подкуп.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4872 |14.12.2009 Борисов и Ромпой обсъждат проблеми на ЕС . 1| 4422 |16.10.2009 Гласуваха промените в закона за ДАНС . 3| 4894 |07.10.2009 Празниците на България обсъждат в парламента . 0| 4979 |12.08.2009 МС одобри промените в 10 наредби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads