Реклама / Ads
10| 3128 |02.06.2023 НОВИНИ

Очаква се ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да обявят състава на кабинета „Денков-Габриел”

.
Николай Денков и Мария Габриел
Остава договорката Николай Денков и Мария Габриел да се сменят на ротационен принцип на поста министър-председател за срок от 9 месеца. Излезе и неофициален списък с проектокабинета. Сред имената остава това на Асен Василев като министър на финансите. Тодор Тагарев би поел отбраната, а сегашният шеф на ГДБОП Калин Стоев - вътрешните работи.
 

Възможно е още днес коалицията „Продължаваме Промяната - Демократична България” да върне папката с изпълнения мандат на президента Румен Радев. Срокът за това е понеделник.

 

Преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за състава на правителството с втория мандат вървят към приключване. Последният вариант на кабинета, който се разпространява в публичното пространство, показва, че са били сменени около половината от претендентите за министри, които кандидат-премиерът на десницата Николай Денков обяви преди месец, когато беше номиниран за поста. Става въпрос за ресорите икономика, социална политика, вътрешни работи, земеделие, туризъм, образование, иновации, правосъдие и енергетика.

 

Вероятно най-съществената новина е, че постът на финансов министър ще остане за съпредседателя на ПП Асен Василев. Денков по-рано защити кандидатурата на Василев с думите: "От гледна точка на бюджета, по-добър от него като експерт, който може да направи два бюджета в рамките на няколко месеца, не знам." Окаже ли се така, това е значителна отстъпка от страна на герберите. Те бяха и продължават да се отнасят изключително ожесточено към съпредседателя на ПП заради финансовата му политика в миналото, когато заемаше поста в кабинета "Петков".

 

От кабинета обаче вероятно ще отпадне Даниел Лорер, една от водещите фигури на ПП, който беше номиниран отново да стане министър на иновациите и растежа. Срещу него имаше възражения от страна на ГЕРБ, тъй като е политическа фигура. Поста вероятно ще заеме Милена Стойчева. Тя беше кандидат за същия ресор в неуспелия проектокабинет "Габровски", който ГЕРБ-СДС предложи в предния парламент.


Къде сасмените? На първо място, МВР ще оглави началникът на дирекцията ГДБОП във ведомството Калин Стоянов. Той ще замени Андрей Янкулов от сдружението "Антикорупционен фонд", който се отказа от номинацията заради сложната политическа конфигурация на бъдещото правителство. Стоянов е избран да ръководи ГДБОП от бившия вътрешен министър в кабинета "Петков" Бойко Рашков. По-рано се заговори, че ГЕРБ-СДС ще получи силовото министерство, но Денков отрече и посочи, че ще бъде определен "специалист, неполитическо лице, доказало се в работата си."


Директорът на ГДБОП Калин Стоянов е вече официално обвинен от Софийската районна прокуратурата за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването.
СЕГА23 Дек. 2021


За икономическото министерство най-напред се говореше, че ще се ръководи от Цвятко Георгиев, който сега е председател на Държавната комисия по сигурността на информацията. Ако е вярно, това ще се окаже особен избор, тъй като опитът на Георгиев е в сферата на националната сигурност - МВР, НСС, ДАНС и др.Той е бил зам.-министър в МВР при второто правителство на Бойко Борисов, а по-късно и кандидат-депутат от ДБ. Малко по-късно се завъртя името на Богдан Богданов. Той беше назначен за директор на Българската агенция за инвестиции миналата година от тогавашния министър на иновациите Даниел Лорер. При всички случаи изглежда някой ще замени гласения до момента за поста Юлиан Войнов.


За земеделското министерство първоначално ПП-ДБ искаше бившия директор на агенцията за безопасност на храните Христо Даскалов. Той беше едно от основните действащи лица в сагата около ГКПП "Капитан Андреево" миналата година, с която ПП рекламираше борбата си с корупцията. В крайна сметка, поста изглежда ще заеме Кирил Вътев - собственик и управител на месопреработвателната компания "Тандем-В".


Министерството на труда и социалната политика ще оглави Иванка Шалапатова - изпълнителен директор на фондация "За нашите деца" и бивш зам.-министър на труда в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г. Тя ще замени първоначално номинирания за поста Иван Кръстев, който се натъкна на ожесточена съпротива от ГЕРБ-СДС, защото е член на БСП и заема проруски позиции за войната.


Министерството на туризма отива при Зарица Динкова. Тя принадлежи към "Зелено движение" - една от трите партии в ДБ. Била е зам.-министър на външните работи в служебните правителства на президента Румен Радев от 2021 г. Динкова ще замени номинираната преди Гергана Кабаиванова.


Правосъдието отива при Емил Дечев. Той сега е зам.-министър в същото ведомство, освен това е бивш следовател и съдия. Досега за поста официално беше номиниран бившият депутат от ПП Милен Матеев.


Кандидат за образователен министър е Галин Цоков, преподавател в Пловдивския университет, а за културен - Кръстю Кръстев. Енергетиката ще поеме Румен Радев - зам.-председател на работодателската организация Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и икономически директор на „Холдинг Загора“ ООД.

 

Ето и пълния състав на кабинета:


Николай Денков - премиер за първите 9 месеца на правителството;

Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи, която ще бъде премиер за вторите 9 месеца на кабинета;

Асен Василев - министър на финансите;

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи;

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите;

Георги Гвоздейков - министър на транспорта;

Радослав Рибарски / Румен Радев - министър на енергетиката;

Милена Стойчева - министър на иновациите;

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството;

Емил Дечев - министър на правосъдието;

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните;

Цвятко Георгиев / Богдан Богданов - министър на икономиката;

Галин Цоков - министър на образованието и науката;

Христо Хинков - министерство на здравеопазването;

Зарица Динкова - министър на туризма;

Александър Йоловски - министър на електронното управление;

Тодор Тагарев - министър на отбраната;

Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика;

Димитър Илиев - министър на спорта;

Кръстю Кръстев - министър на културата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2952 |01.06.2023 Георги Киряков за боя в парламента: Вероятно това е очакването на верните фенове на тези партии . 0| 2756 |01.06.2023 Очаквано: Долната камара на Конгреса на САЩ одобри сделката за тавана на дълга . 8| 2966 |01.06.2023 Преговорите за съставяне на редовно правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават . 11| 2751 |31.05.2023 ПП-ДБ и ГЕРБ излязоха от ледената епоха. Обсъждат персонален състав на кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads