Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
4| 5155 |12.02.2013

Официално: ОЛАФ не разследва Мирослав Найденов

.
Министър Мирослав Найденов
Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) категорично не разследва министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Това се казва в писмо, разпространено от пресцентъра на МВР. Изявлението е във връзка с публикация от 12.02.2013 г. под заглавие „ОЛАФ разследва земеделския министър за злоупотреба с евросредства".

От министерството на вътрешните работи уточняват, че по информация на АФКОС-МВР (национална контактна точка с Европейската служба за борба с измамите) в момента ОЛАФ извършва проверка на фактите и обстоятелствата, изнесени в сигнал до службата за евентуални нарушения при възлагане на обществена поръчка на стойност 48 000 лева за изработване и поддържане на страница на Програмата за развитие на селските райони във фейсбук и туитър.

Договор с избраната за изпълнител фирма по тази поръчка е сключен на 12.01.2012 г. Във връзка с проверката от ОЛАФ е поискано съдействие от дирекция АФКОС-МВР за предоставяне на конкретна информация с цел изясняване на достоверността на изнесеното в сигнала.

В кореспонденцията между ОЛАФ и АФКОС не се споменава за разследване срещу министъра на земеделието Мирослав Найденов.

Важно уточнение в този контекст е и фактът, че проверките на ОЛАФ се извършват срещу икономически оператори, а не срещу физическо лице, освен ако то самото не е икономическият оператор.

Преди публикуването на статията от МВР бе поискана и предоставена чрез Пресцентъра официална информация, че разследване срещу земеделския министър няма. Във връзка с твърдението, че „нареждането за разследване е дадено лично от генералния директор на ОЛАФ", поясняваме, че проверките, по които работи ОЛАФ, се откриват със санкция на генералния директор.

Не може да се твърди, че Джовани Кеслер е знаел за сигнала при посещението си в България на 27-28 септември 2012 г., тъй като решение за откриване на проверката по визираната поръчка е подписано от него повече от месец след това - 31.10.2012 г.

Уточняваме още, че действащата към онзи момент наредба изисква при подобни обществени поръчки (под 50 000лв.) да се съберат 3 оферти с предложения в рамките на прогнозната стойност - 48 хиляди лева. Така че в това отношение процедурата е спазена.

Всички факти, посочени дотук, са предоставени на Европейската служба за борба с измамите, се казва в официалната информация на МВР.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. М. Найденов: Не ме разследва ОЛАФ 21| 4383 |12.02.2013 . ОЛАФ разследвала земеделския министър за злоупотреба с евросредства 6| 4920 |12.02.2013 . Цветанов: Европол ще подпомогне разследването на атентата в Бургас 4| 5072 |09.02.2013 . Ливан ни подкрепя в разследването 9| 4576 |07.02.2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ