Реклама / Ads
14| 4869 |07.01.2013 НОВИНИ

Официално: Забраняват строителството върху дюни

.
Законодателни промени, с които ще се забрани строителството върху дюни, независимо дали са частни или държавни ще бъдат внесени в най-скоро време в парламента.
 

Това съобщи в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след среща с премиера Бойко Борисов и представители на екоорганизации.

В тези промени ще се прецизира дефиницията на това - какво са дюни, допълни Павлова. Промени ще има и в Закона за горите, стана ясно още след срещата. На нея присъстваха и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Освен проверката на сделката и издаденото разрешение за строеж на терена от 29 дка край Несебър, сред темите на разговор бяха и готвените промени в Закона за горите, Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с цел да не се допускат подобни сделки и строежи.

По-рано днес коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" обяви, че ще направи няколко предложения за законодателни промени.

Най-много са предложенията за промени в Закона за устройство на територията. Сред тях са премахване на възможността за абсолютна стабилност на строителните разрешения, с което се забранява контрола върху тях след изтичане на 14-дневния срок след издаването им.

От коалицията искат още връщане пълномощията на ДНСК за всички категории строежи за последващ контрол върху тях. Иска се и да може да се обжалват Общите устройствени планове в съда от засегнати лица, в това число и граждански неправителствени организации.

В Закона за горите се иска промяната на предназначението на гори в Натура 2000 да е само за обекти на държавата и общината, а частните лица да бъдат изключени от това право. Всички процедури по стария закон да бъдат отменени.

За Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се иска да има срок от 6 месеца за създаване на карта на дюните. По отношение на Закона за опазване на околната среда се иска пълна публичност на процедурите по ОВОС, включително и задължително публикуване на обявите за това в Интернет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9949 |04.01.2013 Официално: Стойчо Младенов аут от ЦСКА . 61| 6481 |18.12.2012 Официално: Пенсионерът пръв е застрелял Петър Божилов . 4| 5224 |26.11.2012 Забраняват раздуването на пилешкото с вода . 21| 5396 |14.11.2012 Официално: Дядо Кирил остава начело на Църквата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads